Prima pagină > Uncategorized > scrisori de dragoste si munca (VII)

scrisori de dragoste si munca (VII)

[penultima scrisoare]

public e politic!

Tuesday, June 3, 2008 3:42 AM

Draga A,

azi m-am dus la lucru, dar n-am facut nimic. Din nou. Nu prea aveam subiecte, dar nici daca as fi facut ceva propuneri pentru jurnalele de la Bucuresti sau Cluj, nu as da o gramada de telefoane de pe mobilul meu. Jurnal regional oricum nu era. Asa ca ascult muzica, imi mai periez blogul, fac exercitii de engleza si se pare ca ii scot pe ceilalti reporteri din sarite cu mintea mea hodinita.

Insa, problemele mele personale is chiar minore, in raport cu un rau mai extins si de aceea mai insesizabil. Mai pervers. Ma refer la substituirea notiunii de „public” cu cea de „politic”. Eu pot povesti ce se aude pe aici si pe la Cluj, insa nu am date sa o dovedesc. Postul TVR Targu Mures s-a facut la presiunile UDMR si printr-o intelegere cu PSD. UDMR se teme de cresterea influentei PCM in Secuime, asa ca vrea sa-si asigure o masura in plus de fidelizare a electoratului si, implicit, de perpetuare a puterii conducerii lor. De pilda, Laszlo Borbely este unul dintre principalii politiceni interesati de aparitia postului. Ce nu inteleg e: de ce el era abilitat mai demult sa dea declaratii de genul celor mai jos si nu cineva din TVR?:

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely a declarat că studioul regional al televiziunii publice va funcţiona la Mureş din februarie 2008. Precizând că are informaţiile de la mai-marele TVR, Alexandru Sassu, Borbely a anunţat:

„Consiliul de Administraţie al televiziunii publice a decis înfiinţarea studioului teritorial TVR Târgu Mureş. Sunt deja rezervate acele camere şi utilităţi pentru a porni acest studio regional, care va fi cât cel de la Cluj. Probabil din luna februarie vom avea o televiziune publică locală”.

Ministrul a mai precizat că pentru noul studio există deja prevăzuţi banii în bugetul TVR pe anul 2008 şi că, până la reabilitarea clădirii fostei Clinici de Fizioterapie, studioul TVR Târgu-Mureş ar putea emite dintr-un spaţiu închiriat.” (mai multe, aici!)

Dincolo de un interes politic al lui Borbely se pare ca exista si unul, sa-i zic, personal. Postul de director nu a fost scos inca la concurs. Prin Cluj si Targu Mures este anuntata ca posibil director sotia ministrului – Melinda Borbely, in momentul de fata dir. adj. la postul public Radio Tg Mures! De acolo au venit o parte dintre redactorii, foarte simpatici de altfel, de la sectia maghiara. Ei se plangeau de ce se petrece cu o parte a redactiei maghiare de la radio, care s-ar fi radicalizat si tine cu PCM-ul si ca, din pacate, d-na Borbely nu ii poate tine in frau.

Din pacate, nu am date in legatura cu trocul politic dintre UDMR si PSD pentru ca acest post sa se infiinteze. Desi, sunt pentru infiinatrea unor astfel de statii regionale, pe principiul descentralizarii, a apropierii informatiei de locul in care traiesti, din nefericire, acest post nu s-a creat de jos, la o cerere a publicului, asa cum ar fi normal (oricum, e saturata piata informationala, dar cu produse de talcioc), ci, cu decizie politica, de sus. Daca americanii ziceau in anii 60 „the personal is pollitical”, noi, in Romania, am putea spune ca „publicul e politic”.

Daca n-am date dintr-o zona „investigativa”, macar pot sa fac observatii dintr-un unghi vag psihologizant. Merg la cafea cu doua dintre reporteritze, care sunt cam nemultumite de faptul ca nu “prestez”. Una dintre ele, Lacrima, imi spune:

– Adi, tu nu prea esti om de echipa…

– In ce sens, om de echipa? Sa ma vedeti la fotbal ce bataios is, la meciul de deseara din Cupa presei, zic la mijto.

– Nu acolo. Zic aici. Noi muncim ziua, noaptea, iar tu freci menta prin redactie.

Enervat. Pentru ca am mai avut discutia asta. Repet ca o moara stricata:

– N-am telefon, calc, domeniu si…

– Pai, ce, noi avem? Lucram in aceleasi conditii!

– Aveti si voi libertatea sa nu mai sunati de pe mobilele voastre si cu asta basta.

– Stii cum e, tu nu intelegi! E o echipa care e la inceput. Eu te inteleg foarte bine, ca si eu am costuri imense, dar trebuie sa facem niste sacrificii acuma, pana se aseaza lucrurile, imi explica Lacrima. Cu toate acestea, recunosc ca Lacrima e mult mai capabila decat mine la modul in care e perceputa la noi practica jurnalistica, mai ales cea de stiri.

Ma amuza tiparul acesta… slugarnic cu seful, dar ratoit in alte ocazii. Tot ea, langa Ceausescu, la calculator, care ii edita un text de-al ei. El explica si intoarce constant capul catre ea. Ton autoritar, sigur de sine. De fiecare data cand se intoarce, Lacrima asculta cu ochii mari, clipeste din gene, ca emoticonul ala de la messenger, da din cap si zice: Da, da. Alta explicatie, alt da. Am numarat intr-un interval de 2 minute peste 10 da-uri, apoi am plecat. Fara exagerare! Poate era doar un tic verbal, dar spune multe.

T tzuc! Adi

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. miruna
  iulie 20, 2008 la 9:02 am

  hey,
  stiu ca-s pe langa subiect 😛 da eram curioasa dak mai mergi la peninsula 😀

 2. dohocampus
  iulie 20, 2008 la 12:43 pm

  in principiu, da! si nu esti pe langa subiect ca doar de tvr-ul din mures vorbeam. si subiectul ar trebui sa fie peninsula, vacante, concerte si scrisori de dragoste si nu plicticosenii cu scrisori de munca…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: