Prima pagină > Uncategorized > cu ce se ocupă un jurnalist?

cu ce se ocupă un jurnalist?

Mă întrebam astăzi cine sunt, încotro mă îndrept, ce ne aşteaptă. Asta, probabil, pentru că nu am băut aseară ca să îmi fie capul groghi şi să nu mai am dileme existenţiale. Ok, sunt jurnalist! Dar ce e acela un jurnalist? Dacă întrebi un şef, probabil îţi va da o definiţie mai exactă, însă potrivit grilei lui de valori, una subiectivă. Aşa că m-am uitat în DEX, în speranţa unei obiectivări:

JURNALÍST, -Ă, jurnalişti, -ste, s.m. şi f. 1. Ziarist(ă), gazetar(ă). 2. Vânzător de ziare. – Din fr. journaliste.

ZIARÍST, -Ă, ziarişti, -ste, s.m. şi f. 1. Persoană care lucrează în redacţia unui ziar, a unei reviste sau care colaborează (permanent) la ele; gazetar, jurnalist. 2. (Fam.) Persoană care vinde sau distribuie ziarele. [Pr.: zi-a-] – Ziar + suf. -ist (după it. diarista).

Nimic concret. Orice poate face un jurnalist. Definiţia mea, la fel de laxă, e că Jurnalistul e un povestitor. Am pus cu J dintr-ăsta, aşa platonician, pentru că majoritatea jurnaliştilor de acum sunt nişte trepăduşi în jurul poveştilor. E o criză de stil în România, nu doar de valori. De multe ori, stilul conferă valoarea şi o face mult mai subtil, implicit, fără ostentaţia discursului despre valori. Doho dixit!

Din punctul meu de vedere, conversaţia cu Miruna e jurnalism. Ea mi-a trimis nişte poze din excursia ei de la Braşov. Miruna a absovit vara asta UAD-ul la Cluj, secţia Fotografie şi o să încheie în curînd şi cu Politehnica. De ce e jurnalism (distractiv) conversaţia cu Miruna de pe mes? Prea adesea limbajul media, vb lui Baudrillard, e porno. Atacă direct. Dezvăluie, dezvăluie, până la piele, dar deja a ajuns pînă la os. Informaţiile sunt aşa de stereotipizate, încît sunt lipsite de viaţă, scheletice, încă de la livrare. Conversaţia cu Miruna nu dezvăluie nimic, poate doar că fotografia e una dintre cele mai ludice „arte” în momentul de faţă. Atât de ludică, încât uităm că e o artă. Şi asta e bine…

adi dohotaru: trimite niste imagini de la brasov, din excursie, da nu multe ca ma extenueaza imaginile. is prea multe

adi dohotaru, miruna244: [zambim]

miruna: acolo este o umbra cu tzatze. a se vedea. dorinta artistului

adi dohotaru: hi hi

adi dohotaru: tzatza tu, unde plural vezi

miruna: pai in umbra poate sa fie 2, din profil

adi dohotaru: io vad numai una

miruna: n-ai imaginatie. d loc!

adi dohotaru: ce… tre sa imi imaginez a doua tzatza? nime nu vrea sa isi imagineze tzatze tuh, la cate sunt pe strada

miruna: te gandeai ca-i o singura tzatza?

adi dohotaru: da

miruna: bine. cum zici tu, ca tu esti ala dashteptu

adi dohotaru: tu esti tuh, ca ai doua faculte si esti bursiera, mancati-as zapada care nu mai e [aluzie la o conversatie dada precedenta cand ea imi vorbea despre faculta si io oftam si ziceam “unde sunt zapezile de altadata” si ea imi raspunde ca si-a luat bocanci deja pt iarna si ca e gata sa infrunte zapada]

miruna: no, fara nervi si scandal! si momentan is cu restante

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. prodan
  septembrie 5, 2008 la 10:41 am

  bune definiţii are dex-ul.
  dacă vînd ziare la tonetă, sunt ziarist.
  dacă lucrez în redacţie – adică spăl pe jos – de asemenea sunt ziarist.

 2. dohocampus
  septembrie 5, 2008 la 10:50 am

  pai, cine stie poate si ala e. nu tu faceai comparatii intre ziaristi si gunoieri ca numai astia lucreaza duminica. apoi, jurnalistii, nu cauta si ei dupa mizerii de tot felul, mai mult sau mai putin imateriale?

 3. septembrie 6, 2008 la 1:00 pm

  bine zici doho!

  mai nou vad ca e plin fotografi si de jurnalisti prin tara asta! cu capitalismul asta vom ajunge in situatia ca fiecare cetatean sa isi aiba fotograful si jurnalistul lui! 🙂

 4. Anda
  septembrie 6, 2008 la 8:00 pm

  Un jurnalist este o persoană implicată în activitatea literară sau publicistică din jurul unei apariţii periodice (publicaţie sau, prin extensiune, transmisiune prin televiziune, radio, Internet ş.a.). Jurnalistul, atunci când în discuţie este o persoană afiliată unei publicaţii (ziar, revistă ş.a.), mai este numit gazetar sau ziarist. Pentru realizarea de materiale care presupun interacţiunea cu alte persoane (reportaje, interviuri), jurnalistul delegat se numeşte reporter. Uneori, asistenţii tehnici (fotografi, operatori, microfonişti ş.a.) ai unui reporter sunt numiţi tot jurnalişti.

  La origine, sensul cuvântului „jurnalist” avea acelaşi înţeles cu termenii „gazetar” sau „ziarist”, dar şi-a extins semnificaţia în ultimii ani drept consecinţă a evoluţiei similare a cuvântului englezesc, journalist. În plus, în limba engleză cuvântul acoperă şi înţelesul cuvântului critic din română; de exemplu, sintagma music journalist se traduce drept „critic de muzica”.

  Totalitatea activităţilor specifice şi a competenţelor de care dă dovadă un jurnalist în acest sens poartă denumirea de jurnalism.

 5. septembrie 7, 2008 la 6:34 pm

  Ca bine le mai zici

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: