Prima pagină > Uncategorized > Tradiţia cafenelelor continuă

Tradiţia cafenelelor continuă

Ştirea asta scurtă am dat-o în Cetăţeanul Clujean: Volumul Fraţi de Sunet. Discuţii despte jazz, teatru şi scriitură, Editura Grinta, 2008, tradusă de clujeanul Roland Szekely, se lansează joi, 16, octombrie, de la ora 18.00 în cafeneaua Insomnia. Cartea tratează în câteva convorbiri cu Gilles Mouellic relaţia scriitorul afro-european Koffi Kwahule cu jazzul.„Vom sta într-o atmosferă plăcută, cu proiecţii de la festivaluri de jazz şi cămăşi nescrobite, bere, discuţii despre jazz, literatură şi teatru”, spune traducătorul Roland Szekely. (A. D.)

Sunt fascinat, aşa cum am spus-o într-un post mai demult, de modul în care vorbeşte acest scriitor afro-european despre jazz şi despre metoda intensă, improvizată, jazzistică de a scrie:

“Muzicienii de jazz, care nu erau intelectuali, care nu ştiau să citească o partitură, nu aveau un raport raţional cu pulsaţia. Era ceva ce simţeau. Era o senzaţie, o emoţie pe care o aveau de transmis lumii. Această idee de transmitere este foarte importantă. Ce-mi pasă de frumuseţea unui apus de soare dacă nu pot să o împărtăşesc. Evident, ar fi prezumţios să se creadă că dacă reuşeşti să împărtăşeşti frumuseţea apusului de soare, aşa cum o simţim, lumea ar deveni mai bună, dar oare nu în această credinţă are originea toată aventura artei?”.

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: