Prima pagină > Uncategorized > presa, cumplit meşteşug de tâmpenie

presa, cumplit meşteşug de tâmpenie

Când citesc articole ca ACESTA!, din Făclia, despre tăierea porcului de sărbători, îmi vine să mă apuc de altă meserie, mai onorabilă. Enervarea e cam inutilă, aşa că măcar să ne distrăm cu ceva citate:

Satul Mihaiesti, comuna Sinpaul, judetul Cluj. Un loc cu nimic diferit de miile de asezaminte traditionale romanesti. Aici timpul licareste mai molcom, inima batind cu curaj si voie buna in pragul nasterii Domnului. „Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat”, spunea poetul Lucian Blaga, iar cind vine vorba despre romani acesta ramine un adevar general valabil.

Taranul roman, asa cum l-a lasat Dumnezeu, face ceea ce stramosii sai l-au invatat, fara a tine cont de ordonantele statului. Singurele legi care se aplica vietii de la tara sint neschimbate de la Stefan cel Mare incoace.

Taranul roman, acest Don Quijote al epocii moderne, plin de contraste prin firea-i, puternic si domol, blind, dar autoritar, nu-si uita radacinile, iar prin venele sale curge traditia. Mielul de Paste, porcul de Craciun, toate aceste ritualuri se pastreaza intacte din mosi – stramosi si vor dainui peste generatii pina ce memoria ancestrala se va pierde in subconstientul colectiv.

Iar aceasta frumoasa traditie, un fel de sarbatoare familiala la care participa toti membrii casei, nu si-ar implini sorocul daca nu ar fi respectata intocmai asa cum a fost lasata de stramosi. Toate gesturile simbolice facute cu ocazia acestui ritual au o semnificatie aparte care, daca este schimbata citusi de putin, moare. Cu toate ca este o traditie pagina, este respectata cu sfintenie in orice casa romaneasca crestineasca, si indeplinita asa cum a lasat Dumnezeu din generatie in generatie.

media_death

Nu e vina Alinei Moldovan, ci a editorului (cine o fi), care a permis apariţia textului într-o variantă atât de stângace. Unul dintre idealurile mele anarhiste este să văd într-un ziar jumate de pagină sau un sfert de pagină goală. Jos apare ghiduş o notă, o scuză a redacţiei, care spune că nu au avut îndeajuns de multe texte ok în acea zi, aşa că lasă un colţ alb pentru relaxare vizuală. Sau un anunţ pe scroll la TVR, pe un fade negru, în care conducerea se scuză foarte ingenuu că nu produce nimic pentru că se lucrează la un documentar şi un astfel de produs necesită timp şi mai durează până când îl vor prezenta. Până atunci, telespectatorii sunt sfătuiţi să citească o carte. Mamă, ce bine că îs anarhist şi marginal şi tânăr şi nu sunt la putere. Vă daţi seama ce haos ar fi altfel?

ps. Tocmai am primit o întrebare pe mes de la radio transilvania: Ce inseamna pentru tine fericirea si ce trebuie sa faci ca sa fii cu adevarat fericit?

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: