marx

Motto: a. [cu interes]: cum merge lucrul?

            i. [cu resemnare]: ok

 

Mă flenduream aiurea pe net până când am primit imaginea de mai jos, imagine pe care am corelat-o cu ceea ce citeam adineauri într-o cărticică foarte bună de 100 de pagini: Marile curente ale filosofiei politice, a lui Michel Terestchenko, apărută în excelenta colecţie MEMO de la Institutul European. Citeam despre atât de hulitul Marx în spaţiul românesc, cel care e, bineînţeles, responsabil de Gulag şi de alte terori nemaiîntâlnite.

 

Marx e extrem de actual când vorbeşte de înstrăinarea muncitorului de sine însuşi la locul de muncă. Muncitorul (blue collar atunci, white collar acum) nu participă la procesul de decizie (decât într-o foarte mică măsură), ci doar la cel de producţie. „Marx este primul care a arătat în ce punct această devalorizare a muncii omului este legată, în societăţile industriale, de dezvoltarea maşinilor şi de starea tehnologiei. În loc ca munca să fie atribuită omului, pentru a satisface nevoile sale, omul este atribuit maşinii, pentru scopurile, pur economice, ale profitului”, îl rezumă Terestchenko pe Marx, în privinţa alienării muncitorului de obiectul producţiei sale, cu o claritate de invidiat.

 

Muncitorul modern se deosebeşte de vechiul meşteşugar, de lucrătorul artizanal care se investea în creaţia sa unică şi irepetabilă şi care participa la toate etapele facerii obiectului. Dimpotrivă, arată Marx în Manuscrisele din 1844, „Relaţia muncitorului cu activitatea sa proprie este ca faţă de o activitate străină, care nu-i aparţine, o activitate care este suferinţă, o forţă care este neputincioasă, o procreere care este castrare”.

 

Această nemulţumire pasivă am văzut-o la majoritatea oamenilor care povesteau despre locul de muncă. Resemnarea e acceptabilă însă în societăţile noastre ierarhice, non-cooperante, atunci când se împleteşte cu autoironia:

 

new-autocad-command_cadd-wish1

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. a.m.
  ianuarie 14, 2009 la 11:45 am

  Adi,
  Vezi ca titlul [marx si doho ignora suferinta celor din gulag] nu reflecta continutul articolului. Doi la mana, normal ca Marx le-a ignorat. deoarece cat timp el era in viata asa ceva (ma refer la Gulag) nu s-a (mai) pomenit. Marx a murit inainte… Panimaiesh? Trei la mana, ultimul loc in care se astepta Marx sa rasara comunismul era in Rusia.
  In concluzie, schimba titlul articolului, BITTE!!

 2. dohocampus
  ianuarie 14, 2009 la 12:52 pm

  glumeam, tuh! vorbeam de anumite idiosincrazii de la noi care il considera pe marx vinovat de orori ca gulagul, fiind pus intr-o relatie cauzala directa si extrem de ieftina: marx-lenin-stalin. in romania, apelul la marx e ca la un guru malefic. asa spune vulgata neoliberala si conservatoare.

  apoi, eu nu ignor gulagul, am citit cel putin o duzina de carti despre gulagul nostru romanesc, daca pot sa ma exprim asa, din anii 50 cu detinutii politici, dar si despre gulagul sovietic.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: