Prima pagină > Uncategorized > Ce vroiau socialiştii români?

Ce vroiau socialiştii români?

C. Dobrogeanu Gherea (foto) în Ce vor socialiştii români? Expunerea socialismului ştiinţific şi Programul socialist, redactate pe la 1890, prezintă o viziune radicală de transformare a societăţii. Perspectiva socialiştilor e revoluţionară chiar şi acum! Gândiţi-vă doar la punctele 3 şi 7 de la partea politică sau la punctele 1 şi 2 de la partea economică. Alte revendicări le-am asimilat şi le considerăm normale. Atunci nu prea erau dacă ne gândim că votul cenzitar s-a desfiinţat şi votul acordat femeilor s-a acordat doar la 30 de ani de la acest program, după Primul Război Mondial (şi la presiunea revoluţiei bolşevice care a mai facilitat un deziderat al ţărănimii româneşti: împărţirea pământurilor de la bogaţi la săraci).

Pentru mine, care am vederi de stânga ce se conturează progresiv, e fascinant să văd că şi în spaţiul românesc există o tradiţie social-democrată de gândire, deopotrivă pragmatică şi idealistă (punctul 6 la partea economică). Idealismul socialiştilor români, este însă unul prizabil, mai ales în vremurile noastre egoiste, fără coeziune socială, cu discrepanţe economice din ce în ce mai mari între cetăţeni, cu oligarhii bine constituite, clasă de mijloc subţire, ţărănime pauperă şi îmbătrînită, milioane de români plecaţi la muncă în străinătate. Idealul socialiştilor e unul egalitar (impozitarea serioasă a moştenirilor minorităţii bogate, împroprietărirea comunală, nu individuală), descentralizator (autonomia comunelor), iluminist (învăţământ gratuit pentru toţi şi facilitarea accesului la şcoală  pentru copiii săraci de la ţară cu ajutorul meselor fără plată, îmbunătăţirea situaţiei deţinuţilor). În programul de mai jos văd viziune, chiar naivă pe alocuri, în comparaţie cu actualul discurs social democrat.

 

Fac pariu că marea majoritatea a celor care îmi citesc acum blogul se declară de dreapta (liberală, conservatoare, utilitarist-pragmatică etc.) şi strâmbă din nas când se pomeneşte de socialism şi varianta sa mai soft: social-democraţia. Dar dacă sunteţi toţi de dreapta, cum se declară mai toţi intelectualii la noi, asta ar presupune o coeziune socială în jurul unui proiect de societate. O coeziune socială dincolo, bineînţeles, de toate diferenţele dintre participanţi, de specificul lor. Hm, în mod curios nu prea am văzut asta în România.

constantin_dobrogeanu_gherea_-_foto01

Partea politică

 1. Vot universal direct (orice cetăţean ori cetăţeană ajungând la 20 de ani să aibă drept de vot).
 2. Desfiinţarea armatei permanente şi înarmarea poporului
 3. Autonomia comunală. Comuna stăpână absolută pe toate treburile ei.
 4. Libertatea desăvârşită: pentru presă, întruniri, asociaţii. Inviolabilitatea domiciliului, habeas corpus.
 5. Desfiinţarea bugetului cultelor.
 6. Învăţământul liber şi fără plată. Lângă toate şcolile să se întemeieze instituţii în care copiii săraci, în tot timpul învăţăturii, să primească mâncare, haine, cărţi.
 7. Alegerea magistraţilor de către popor. Justiţia fără plată în toate instanţele şi în toate privinţele.
 8. Înlocuirea penitenciarelor prin case de corecţie.
 9. Egalitatea femeii.

 

Partea economică

 1. Trecerea proprietăţii statului în stăpânirea comunelor
 2. Răscumpărarea treptată a proprietăţilor mari şi trecerea lor la comune.
 3. Desfiinţarea tuturor dărilor indirecte şi înlocuirea lor printr-un impozit progresiv (cetăţenii al căror venit nu va trece peste 2000 de lei pe an să fie scutiţi de orice impozit)
 4. Moştenirile ce trec peste 10.000 de lei să fie supuse la următoarele taxe: cele colaterale la 50%, cele în linie dreaptă la 30%; dacă moştenirea ar fi mai mare de 100.000 de lei, tot cât trece peste această sumă să rămână în folosul naţiunii.
 5. Deschiderea de credit tuturor societăţilor de lucrători care s-ar forma pentru întreprinderi industriale.
 6. Toate lucrările statului să fie date la grupurile de muncitori când vor fi constituite.
 7. Comunele rurale şi cele urbane să ia asupra-le pregătirea ori aducerea lucrurilor numai decât trebuitoare, cum este pâinea, carnea, apa şi iluminatul, cu scop de a înlătura specula şi scumpetea.
 8. Comunele să răscumpere casele de închiriat şi să le închirieze cu preţuri ca să nu treacă peste cheltuielile de ţinere în bunăstare şi zidire din nou.

 

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: