Prima pagină > Uncategorized > sorin apostu şi prostia românească

sorin apostu şi prostia românească

Sunt revoltat şi, mai ales, scârbit de prostia ţării în care trăiesc. Primarul interimar Sorin Apostu dă declaraţii vecine cu imbecilitatea. M-am convins de lucrul acesta după ce am citit în Cetăţeanul Clujean, şi apoi într-un comunicat de presă al Primăriei, că Sorin Apostu va rezolva problema lipsei spaţiilor verzi din oraş prin includerea unor porţiuni de pădure în intravilan şi astfel “în 2013 probabil Clujul va fi singurul oraş din România care va avea această suprafaţă [de 26 mp/cap de locuitor] acoperită”. Câtă ipocrizie! În momentul de faţă, potrivit Primăriei, Clujul ar avea 17 mp/cap de locuitor de spaţiu. E uimitoare şi lipsa de reacţie a fostei mele colege şi preluarea necritică a laudelor primarului Apostu privind întâietatea ecologistă a Clujului (aici!).

 

Din punctul meu de vedere, e o afirmaţie mincinoasă a primarului pentru că nu s-a prezentat clar cum au calculat suprafaţa de spaţiu verde. Eventual, au umflat cifrele cu râvnă cincinală. Poate că au pus aici şi blocurile vopsite verde… Spusele prosteşti şi revoltătoare ale primarului constă în ideea proiectului de amenajare a pădurilor pentru cetăţeanul clujean. De parcă nu putea până acum acest mior-iţic (un regat pentru mai mulţi Ştrul-i în România!) popor manelist, care naşte asemenea lideri cu viziune cocălară, să meargă la pădure. Are nevoie de wc-uri „ecologice” şi de autobuze şi de o pădure „amenajată” ca să se bucure de verdeaţă. Cât mauvais gout, într-o pădure amenajată! Propun să fie aranjaţi copacii într-o formă mai haioasă, că sunt cam de plict aşa… Apoi, neapărat un parc de distracţii că ce atâta verde, mai combinăm, ţaţo, cu un roşu, cu un, sclipici, ceva, că doar trebuie să ne aranjăm, dragă, să ieşim în vichend!

Pădurile nu sunt nici acestea pământuri virgine şi e firesc să intervenim asupra lor, însă ecologic şi estetic e ca intervenţia noastră să fie cât mai puţin vizibilă, cât mai puţin intruzivă. De aceea, ideea pădurii transformate în parc violentează bunul simţ, aşa cum am văzut în reacţiile de pe forumurile ecologiste ale lui Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism Napoca. Sunt sigur că ar da declaraţii şi mai pertinente decât mine, dacă voi, jurnaliştii, cei nemanelişti, l-aţi contacta!

 

Acuma o să mă exprim mai greoi, băi, popor burtos de manelişti şi lideri politici ciungi la cap! Societatea umană oricum, în cele mai bune situaţii, e un parc. Are anumite reguli şi îngrădeli care ne permit să convieţuim. Sunt amenajate aspectele sălbatice din noi, pentru a ne cizela pornirile mai brutale. Dar regulile acestea necesare pot să fie sufocante, birocratice, de multe ori! Iar când îngrădirile sunt asfixiante, evadăm ecologic, ne încărcăm cu spaţiu, cu natură, cu oxigen, cu viaţă sălbatică, ori cu mişcare. Ne sfredelim ochii cu scoarţa copacilor, într-o lume ale cărei evadări transcendentale din trecut au devenit acum imanente, panteiste…

Şi acum fotografia mea preferată. Sper ca imaginea să îndulcească tonul meu revoltat, mânios. Aparţine regizorului şi fotografului Robert Altman şi e făcută la sfârşitul anilor 60:

Tete a tete

 

 

 

Primaria Municipiului Cluj-Napoca
Biroul Mass – Media

Email: massmedia@primariaclujnapoca.ro
Tel: 0264/431900

Comunicat de presa
(29 ianuarie 2009)

 

REF: Trei noi parcuri amenajate in Cluj-Napoca

 

Primarul interimar Sorin Apostu a inceput demersurile pentru transformarea a 204 hectare de padure in parcuri si zone de agrement destinate clujenilor.

 

Municipalitatea clujeana urmeaza sa fie pusa in posesie cu o suprafata de 204 hectare, ca urmare a deciziei Comisiei judetene de stabilire a proprietatii, suprafata care se afla in proprietatea Ocolului Silvic si care este repartizata astfel:

30 hectare in Padurea Hoia

50 hectare in padurea Faget

124 hectare in padurea Lomb

 

Intrarea-iesirea in cele trei paduri-parc va fi controlata iar in noile parcuri se vor amenaja alei, piste pentru biciclete, locuri de joaca, parc pentru skateri etc. si se vor amplasa banci, containere pentru colectarea deseurilor etc.

 

Imediat ce vom finaliza inscrierea in cartea funciara, vom realiza studiile de fezabilitate si proiectele tehnice si vom accesa Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, astfel incat chletuielile de la bugetul local cu amenajarea celor trei parcuri sa fie minime.

 

Primaria Cluj-Napoca are in curs de finalizare registrul spatiilor verzi din oras, conform caruia suprafata de spatiu verde/locuitor in acest moment este de peste 17%. Acest procent va scadea dupa finalizarea inventarului la cca 16%. Standardul european de spatiu verde este de 26%, pe care Romania trebuie sa il atinga pana la finalul anului 2013.

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ianuarie 30, 2009 la 8:27 am

  zilele trecute ziceai ca ,,Primarul Apostu e un adevarat mecena al artelor, un om cultivat. Rafinamentul sau se vede din modul in care vorbeste, gesticuleaza, si, mai ales, prin viziunea articulata pe care o are asupra Clujului pentru urmatorii 20 de ani”. … cu ceva te-a enervat omu, ca ideea cu padurile-parcuri e mai veche, este?

 2. dohocampus
  ianuarie 30, 2009 la 8:33 am

  Mah, Cristi, eu am un simt al umorului ceva mai ciudat ori subtil, pare-se. Bineinteles, il ironizam pe primar, intrucat l-am cunoscut la diverse ocazii, am si stat de vorba cu dansul, iar in ce citezi tu, l-am descris in contrast! Banuiesc ca se prinde cine citeste mai atent articole despre viata politica a orasului. Nu uita ca in comentariul de la articolul despre „ansamblul monomental” spuneam ca Primaria imi da bani sa asez magaoiaia pe mana lui Avram Iancu. Common, man! O fi mai veche ideea, dar eu numai acum am auzit-o.

 3. ggl
  februarie 5, 2009 la 2:38 pm

  Mda, daca si asta e un bou atunci pe cine naiba sa votez?

  Pana cand n-or sa fie politisti comunitari platiti din bani publici care sa amendeze pe oricine arunca gunoaie padurile mai sus amintite acest proiect nu va functiona. Asta ca sa nu mai vorbim de cei care se dau cu ATV-uri si motociclete si sperie animalele din padure.

 4. dohocampus
  februarie 5, 2009 la 5:34 pm

  Nu stiu cu cine sa votezi. Eu nu ma duc, desi tot bat apa-n piua cu spiritul civic. Cred ca pentru padurile din jurul Clujului ar trebui un serviciu special de paza, un soi de padurari, nu stiu exact. Nu stiu cum se poate rezolva problema gunoaielor. Mai degraba plictisitoarea educatie decat aplicarea amenzilor.

 5. ggl
  februarie 6, 2009 la 10:46 pm

  Si aplicarea amenzilor este un mod foarte de eficient de a face educatie. Daca amendatul nu are bani/chef sa plateasca amenda poate alege sa faca un numar echivalent de ore de munca in folosul comunitatii, munca constand in adunarea gunoaielor aruncate de altii in padure. Cineva trebuie in mod evident sa supravegheze aceasta activitate si sa certifice ca amendatul si-a facut treaba. Iti garantez ca atunci cand se vor aplica astfel de masuri padurile respectiv vor fi mult mai curate. Poate ca nici nu e o idee atat de rea amenajarea lor ca si parcuri, intrucat vor intra sub jurisdictia primariei care va putea aplica astfel de solutii.

  Am vazut cum au amenajat cehii padurile din jurul orasului Karlovy Vary. Nu sunt amenajari pretentioase, piste de skate-board, alei pavate/asfaltate si alte aiureli despre care se vorbeste in articolul din Cetateanul Clujean, insa exista trasee marcate ingrijit, exista chiar si bancute pe unele dintre ele dispuse la intervale de 300 m iar la fiecare 2 km exista cate un refugiu (foisor) pentru cazuruile in care te prinde ploaia in padure. Erau si cosuri de gunoi insa doar la refugii. Multe dintre trasee sunt simple carari. Cele cu banci sunt un fel de alei cam de 1,5 m latime pe care au pus pietris si l-au tasat. Pe unele dintre trasee aveai voie cu bicicleta; cu motocicleta sau ATV nici vorba – era insclusiv semn de interzicere. Am vazut inclusiv puieti de copaci plantati; aveau fiecare un par cu un numar de identificare inscriptionat. Intr-o alta zi am vazut mai multi misteti. N-am vazut deloc gunoiaie aruncate decat intr-un loc chiar la periferia orasului unde exista si o cladire aparent parasita insa locuita de ceva oameni fara adapost care au ocupat-o aparent abuziv. Probabil ei erau sursa gunoaielor.

 6. dohocampus
  februarie 7, 2009 la 8:20 am

  Suna foarte fain ce pove despre padurile din Cehia! Nu cred totusi ca intra in „definitia” parcului. Problema lui Apostu e ca incerca a eluda problema lipsei spatiiilor verzi din Cluj propunand pur si simplu incorporarea la oras a unor bucati de padure. E o smecherie de prost gust!

 7. februarie 15, 2009 la 9:22 am

  Frati clujeni, astazi aveti ocazia sa faceti istorie pentru Romania.

  Guvernul Boc se pregateste sa mareasa taxele. ATENTIE CU CINE VOTATI PENTRU PRIMARIA CLUJ!!

  Cititi articolul de mai jos si dati-l mai departe:

  http://votatidreapta.wordpress.com/2009/02/15/guvernul-boc-pregateste-marirea-taxelor-impozitelor-si-tva-ului-atenti-cu-cine-votati-la-cluj/

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: