Prima pagină > Uncategorized > românia profundă

românia profundă

Copyleft Tudor Runcanu. Dacă aş avea o pagină de cultură la vreun ziar, aş scrie despre fotografiile lui Dodo şi nu doar despre spectacole de teatru, ponoseli de operă, lansări de carte înţepenite. La o adică, orice e cultură. Depinde cum construieşti discursul despre orice. Uite, aş întreba oameni deştepţi pentru acel articol, pe care îl întrevăd deja în capul meu, de ce sunt amuzante fotografiile de mai jos? Ştim că sunt funny, dar dacă încercăm să formulăm de ce nu e foarte uşor.

steaua

O să zicem că pozele arată o realitate paralelă, cum spune Tudor, un kitsch cotidian sau un anumit derizoriu, cum mă gândesc eu. Dar care este realitatea noastră dacă a lor, care ei, e paralelă? De ce sunt derizorii cozile de mătură în noua şcoală internaută, într-o lume civilizată (sau pe cale) şi tehnologizată, însă cu nostalgia artefactului meşteşugăresc, artizanal?

atelier-scolar

Iui, ce aiureli vorbesc! N-ar putea apărea pozele la ziar, ci doar pe vreun blog, pentru că subiectul nu respectă anumite reguli jurnalistice: Tudor nu e un fotograf profesionist, pozele lui nu îşi propun să spună adevăruri profunde, nu există un demers cultural asumat, iar foto. nu sunt prezentate în cadrul unui eveniment. Şi lucrurile astea sunt necesare (şi multe alte reguli) pentru ca subiectul să intre în tiparele jurnalistice. Şi din cauza asta jurnalismul e atât de concurat şi întrecut, de multe ori, de bloguri.

politicieni-murati

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: