Prima pagină > Uncategorized > Cruciada vehiculelor cu autotalpă!

Cruciada vehiculelor cu autotalpă!

Fiţi alături de tinerii care vor ocupa arterele din centrul Clujului cu „vehicule cu autotalpă”, fluturaşi, bannere, fluiere, trompete, personalităţi locale şi niţel entuziasm, miercuri, 1 aprilie, de la ora 12.00, în faţa catedralei Sfântul Mihail din Cluj!

 

Aşa începe mailul pe care l-am trimis la presă şi la cunoscuţi. Sunt curios câţi o să vină la manifestaţia îndreptată împotriva combustibililor fosili… Atitudinea generală e de amorţeală bleagă, de fatalism mioriţic: „Hai, măi, doar nu crezi că dacă ieşiţi voi în stradă nu o să mai circule lumea cu maşini?!”, spun unii sau „Nu ştiu dacă ajung, sunt la servici”, spun alţii uitându-se zîmbind la mine, care încă nu m-am „maturizat”… La o asemenea atitudine de resemnare, nici nu mă mir că cei care au luat iniţiativa protestului sunt studenţii străini din Cluj. Totuşi, sper să vină şi cât mai mulţi români.

 

Îl admir pe austriacul David Brunmayr pentru spiritul său voluntar şi energic, îmbinat cu o modestie aleasă şi o discreţie comportamentală cum rar vezi la noi în ţară. El a gândit ingenios acţiunea şi e principalul artizan al vehiculelor pentru marş ce seamănă cu cele de mai jos (de la alte proteste internaţionale). Tot el mi-a dat la discuţiile noastre la bere mai multe date despre circulaţia cu maşini, dar şi cea ecologică. De pildă, ştiaţi că, potrivit unor statistici, în Austria doar 1,17 persoane ocupă o maşină (una normală având 5 locuri)? Sau că nu mai puţin de 35% dintre locuitorii din Munster-ul nemţesc folosesc ca mijloc de deplasare în oraş bicicleta, aceasta devenind cel mai popular mijloc de transport?

protest 

Hehe, date pentru România cine să colecteze? Reprezentanţii Consiliului Local clujean încă se mai întreabă de viabilitatea construirii pistelor de biciclişti după 19 marşuri ale bicicliştilor la care s-au adunat mii de oamenii, după cum s-au adunat mii de semnături pentru construirea pistelor. Totuşi, sper ca atitudinea aleşilor noştri să se schimbe şi să încurajeze folosirea mijloacelor de transport eco-urbane prin diverse legiferări (restricţionarea accesului maşinilor în unele zone din centru, ieftinrea transportului în comun, crearea mai multor spaţii pietonale etc). De exemplu, într-o primă instanţă, mi-aş dori să îl văd pe Sorin Apostu că vine la serviciu cu bicicleta, cu autobuzul sau pe jos, pentru a transmite un semnal şi celorlalţi clujeni.

 

Sper să vă alăturaţi timp de vreo 30 de minute, în pauza de prânz, ca să mărşăluim pe un traseu scurt: pe stradă din Piaţa Unirii (partea cu Diesel) până la Teatrul Naţional şi înapoi pe pietonală.

protest-1 

Vă redau textul gândit de David şi ceilalţi organizatori străini:

 

„Nu te lăsa păcălit de combustibilii fosili”

Maşinile aglomerează oraşul din ce în ce mai tare, nu fac altceva decât să polueze aerul, iar când sunt parcate ocupă adesea spaţiul pietonilor. Mai mult, ştim cu toţii cât de periculoase pot deveni maşinile atunci când sunt în trafic: în fiecare an mor peste 2.000 de români în accidente de maşină. Automobilele devin tot mai mari şi mai grele, însă numărul persoanelor transportate cu ele scade, ceea ce e absurd şi stupid!

Maşinile consumă carburant – foarte mult carburant, o resursă naturală care se scumpeşte pe zi ce trece şi care, să nu uităm, nu este inepuizabilă. În deceniul următor, ne vom confrunta cu creşteri de preţ ale carburanţilor fără precedent. Ar fi timpul să luptăm pentru mijloace de transport mai sănătoase şi durabile!

Nici noi, nici planeta nu suntem în masură să facem faţă mai multor automobile.

Ce e de fãcut?

Opreşte(-te) – Gândeşte – Schimbă

Foloseşte mijloacele de transport în comun, mergi cu bicicleta, pe jos sau dansează – orice e mai bine decât folosirea maşinii.

Sănătatea ta şi mediul înconjurător îţi vor mulţumi!

protest-2

[Cât spaţiu ocupă acelaşi număr de oameni în diferite ipostaze]

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ggl
  martie 31, 2009 la 10:13 am

  Am pus si eu anunt cica, [aici].

 2. dohocampus
  martie 31, 2009 la 10:15 am

  Super, multzam!

 3. ggl
  martie 31, 2009 la 10:17 am

  Ai uitat să zici că e pe bune, nefiind păcăleală de 1 aprilie. Să văd dacă pot fugi de la lucru. Nu era mai bine să faceţi la oră de vârf (16, 17)?

 4. martie 31, 2009 la 10:18 am

  Suntem cu tine Adi!

 5. dohocampus
  martie 31, 2009 la 10:33 am

  @Alex: mersi, sper ca ajungi alaturi de cativa prieteni!

  @ggl: Da, e pe bune! Sunt ore bune cele la care te gandeai, insa incercam sa obtinem si adeziunea media si astfel sa ajunga mesajul nostru macar la cateva zeci de mii de oameni. E mai usor pt jurnalisti sa vina la eveniment la amiaza si apoi sa fie anuntata actiunea la jurnalele de seara sau in ziarele de joi. Apoi, trafic in centru e mai tot timpul.

 6. martie 31, 2009 la 12:09 pm

  Slabe sanse ca un papagalii portocaliiii sa faca piste pentru biciclisti:)

  Dar bafta oricum! Sunt alaturi de voi!

 7. dohocampus
  martie 31, 2009 la 4:48 pm

  @cuibus: sa speram ca vor face totusi! cred ca nu se mai pune problema lui daca, ci cand. cine are viziune poate sa vizualizeze acea green economy de care se vorbeste de ceva timp in sua. multumim pentru sprijin!

 8. bacalhao
  aprilie 1, 2009 la 7:32 pm

  foarte buna intentia! as sugera totusi schimbarea titlului cu „jihadul vehiculelor cu autotalpa” daca se poate. Cred ca pastreaza ideea de convertire la un principiu, e un termen chiar mai puternic si mai sugestiv decat `cruciada`, ramane in aceeasi sfera lexicala, dar este totusi mai de actualitate.

 9. dohocampus
  aprilie 1, 2009 la 9:53 pm

  hm, eventual la anul sa fie jihad, daca vedem ca lucrurile se inrautatesc si mai si. multzam de gandurile bune!

 1. martie 31, 2009 la 5:23 pm
 2. martie 31, 2009 la 6:59 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: