Prima pagină > Uncategorized > monarhie vs democraţie?

monarhie vs democraţie?

AICI e articolul lui Mihnea Măruţă, fost redactor şef la Clujeanul şi Cotidianul, despre candidatura la preşedinţie a principelui Radu, articol cu care nu am fost de acord. După ce îl citiţi, eventual vă puteţi exprima acordul ori dezacordul cu punctele noastre de vedere. Mai jos e comentariul meu:

Complet deplasate comparatiile de la final, imi pare rau ca o spun. “a trăi ani de zile în preajma Regelui şi, cu toate acestea, a legitima ideea contrară celei în care se presupune că trăieşti zi de zi înseamnă a fi trădător”… sunt vorbe prea dure si e un tip de exprimare emotionala pe care as accepta-o la mine, la 25 de ani.

Poate ca democratia, alegerile, institutia presedintelui sunt contrare monarhiei de tip absolutist, insa monarhia constitutionala se poate plia pe idealurile democratice, chiar daca ramane o structura paralela tipului de legitimare populara.

Rolul unor astfel de case regale e intr-adevar decorativ, dar decoratia poate sa fie frumoasa, distincta. O institutie ca monarhia poate asigura continuitatea unor valori, poate prelua si cizela partile frumoase dintr-o traditie, intr-o lume in care reperele se pot schimba acadabrant de la o zi la alta. Ce face principele Radu e o adaptare la valorile democratiei, la fel cum a incercat si fostul monarh bulgar devenit prim-ministru dupa 1989. Deci, ca principiu, din punctul meu de vedere, nu exista o problema faptul ca principele Radu doreste sa devina presedinte.

Insa, parerea mea e ca pentru a ca pentru a deveni presedinte ai nevoie de structuri puternice care sa te sustina: partid, societate civila, intelectuali etc. El nu are credibilitate pentru ca nu se intrevede aceasta sustinere de masa.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. Gabi Gal
  aprilie 9, 2009 la 2:51 pm

  Eu unul l-as vota, dar nu pentru ca ar fi preferatul meu ci pentru ca e mai putin murdarit decat ceilalti.

 2. ggl
  aprilie 9, 2009 la 7:20 pm

  Principele Radu are dreptul de a candida, conform Constituţiei României, la funcţia de preşedinte. Iar eu am dreptul să-l votez. De fapt chair cred că am să-l votez, numai aşa de ciudă. Măcar voi avea satisfacţia că am votat împotriva celorlalţi.

  Argumentele din acel articol, dacă se pot numi astfel, sunt de ordin emoţional şi nu prea stau în picioare. Dacă ne referim strict la prerogativele preşedintelui (vezi Constiţutia din 2003, art. 85-94), acestea nu diferă foarte mult de cele ale regelui (vezi Constituţia din 1923, art. 88). Avantajele evidente sunt că preşedintele este ales pe la cinci ani şi poate fi demis şi pus sub acuzaţie. Plus alte avantaje de ordin non-discriminatoriu.

 3. dohocampus
  aprilie 9, 2009 la 7:21 pm

  Adesea simpla expunere mediatica mai larga te murdareste, nu neaparat anumite faradelegi pe care le-ai facut.

 4. Alin
  aprilie 10, 2009 la 2:20 pm

  Doar ca sa-l intarat pe Doho: a spune ca Duda este monarhie este ca si cum ai spune ca masturbarea este sex. E doar un baiet cu misiune, ca si ceilalti, de altfel.
  Si ca sa vezi ca sunt baiat gigea, sunt de acord cu tine vizavi de expunerea mediatica. Daca media ar sta sa-l analizeze putin, nu l-ar mai vota nici nevasta-sa.

 5. dohocampus
  aprilie 10, 2009 la 2:30 pm

  Eu sunt tare curios sa aflu ce proiect de societate propune fiecare candidat. Daca au asemenea proiecte, daca au viziune… Daca am sa constat ca vreunul are calitatile astea, ma duc la vot. Totusi, in ciuda faptul ca multi spun ca Duda interpreteaza un rol, nu pot sa nu remarc o anumita eleganta a discursului sau, un anumit echilibru comportamental, in raport cu alti actori de pe scena publica.

 6. Alin
  aprilie 10, 2009 la 2:34 pm

  Daca ai fost sincer mai sus, punem pariu ca nu mergi la vot? 😀

 7. dohocampus
  aprilie 10, 2009 la 2:43 pm

  Sa speram ca merg totusi!

 8. aprilie 11, 2009 la 4:30 pm

  dacă strânge semnături, poate candida! 😀

  oricum, dacă, doamne fer va ieşi, sigur va da nişte legi prin care să li se retrocedeze cât mai grabnic aşa zisele proprietăţi clanului său regal! 😀

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: