Prima pagină > Uncategorized > 1 mai, sărbătoarea care concurează creştinismul

1 mai, sărbătoarea care concurează creştinismul

E adevărat, nu ridicaţi din nas la cetirea titlului. Până acum aţi asociat 1 Mai ba cu stânga, ba cu vremurile comuniste… oricum, aţi asociat-o cu o sărbătoare revolută. Fals! E singura sărbătoare care concurează calendarul creştin şi care este adoptată oficial de peste 100 de state. De la Eric Hobsbawm, unul dintre cei mai mari istorici ai secolului XX, am aflat că, în Europa Occidentală, 1 Mai a fost legiferat pentru prima oară de ţări fasciste. Am aflat şi că ţări ca Franţa îşi propuneau această sărbătoare, deşi iniţiativa legislativă e destul de neobişnuită pentru percepţia noastră din moment ce nu exista nici un parlamentar socialist între cei 40 care iniţiaseră proiectul legislativ la 1920. Ce-i drept, stânga sindicală a secolului XIX a avut un rol major în impunerea sărbătorii în conştiinţa colectivă, indiferent de clasă. Apoi, s-a întâmplat, îmi spun eu, un lucru curios – munca a devenit în societăţile industriale un element atât de puternic de identificare a individului încât a fost preluată sărbătoarea de orice regim politic.  Hehe, eu nu sunt cel care este, ci cel care munceşte:

„Those who, before the European Community, went furthest in coopting May Day were on the extreme right, not left. Hitler’s government was the first after the USSR to make the First of May into an official National Day of Labour. Marshal Petain’s Vichy government declared the First of May a Festival of Labour and Concord and is said to have inspired to do so by the Phalangist May Day of Franco’s Spain, where the Marshal had been an admiring ambassador. Indeed, the European Economic Community which made May Day into a public holliday was a body composed not, in spite of Mrs Thatcher’s  views on the subject, of socialist but of predominantly anti-socialst goverments. Western official May Days were recognitions of the need to come to terms with the tradition of the unofficial May Days and to detach it from labour movements, class consciousness and class struggle.”

(Eric Hobsbawm, Uncommon People. Resistance, Rebellion and Jazz, The New Press, New York, 1998, p.114)

Dacă Vanghelie preferă să organizeze Miss Mici de 1 Mai angajând manechine să vândă mici pomeni, în Suedia se mai ţin încă demonstraţii (disciplinate, paşnice, însorite, ca o sărbătoare):

may_1_2008_in_stockholm

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ggl
  mai 3, 2009 la 6:47 pm

  Eu asociez destul de des 1 mai dezastrul de la Cernobâl (26 aprilie 1996).

 2. ggl
  mai 4, 2009 la 5:13 am

  1986, sorry.

 3. dohocampus
  mai 4, 2009 la 6:05 am

  Ei, na! In contextul articolului e ca si cum as spune ca asociez crestinismul cu cruciadele!

 4. marius
  mai 4, 2009 la 11:36 am

  bine bre, ce rau esti… lasa-l pe ggl in pace.
  oricum, suedia nu e cel mai bun exemplu. in timp ce la noi sute de mii se urca in dacii si ies la mici si bere (a se citi iarba verde), francezii au avut (din cate am inteles de pe rfi) cateva sute de mii de protestatari. mitinguri, marsuri, greve. oare cum ar arata o revolutie in franta de azi?

 5. mai 4, 2009 la 11:40 am

  „Dacă Vanghelie preferă să organizeze Miss Mici de 1 Mai angajând manechine să vândă mici pomeni, în Suedia se mai ţin încă demonstraţii (disciplinate, paşnice, însorite, ca o sărbătoare):”

  da, da… dar să vezi tu ce se face în china! 😆

 6. dohocampus
  mai 4, 2009 la 11:55 am

  @ marius: Hehe, ii fain, asa, fiecare cu filmul lui: eu cu Suedia, ggl cu Cernobal, tu cu Franta, iar fanitza cu China. Pentru noi, ce se intampla in Franta de 1 Mai e revolutie! Chiar daca revolutia dureaza cateva minute si e mai mult un feeling…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: