Prima pagină > Uncategorized > apocalipsa după jurnalişti

apocalipsa după jurnalişti

Documentarul şi romanul non-ficţional sunt genurile jurnalistice preferate de mine, tocmai pentru că transcend condiţia efemeră a jurnalismului, sublimează jurnalismul, salvează efectiv media de la condiţia ei de a produce galopant junk informaţional sau noise (pollution). De aceea, mă bucur când văd că se organizează astfel de evenimente care îi pot scoate pe jurnalişti (media jurnaliştilor clujeni, să zicem) din realitatea lor, din păcate, provincială. Îi pot scoate din viziunea lor, din nefericire, periferică. În urmă cu mai puţin de doi an i am asistat la o proiecţie de gală a documentarului Cold Waves la Cinema Victoria, filmul lui Solomon despre Europa Liberă. Alături de Alexandru Solomon (prezent şi el acum la festival cu Apocalipsa după şoferi), erau atunci în sală intervievaţi ai filmului ca Doina Cornea sau Emil Hurezeanu. Sala era pe trei sferturi goală. Niciun gazetar la ceea ce eu am considerat cel mai bun material jurnalistic al anului! Iar povestea avea de toate: investigaţie, scenariu bun, informaţie la un nivel jurnalistic ridicat, transpunere vizuală fină! În fine, poate că acum o să fie mai mulţi jurnalişti care vin, după cum vina pentru sala pe trei sferturi goală de atunci poate să fie şi a organizatorilor care nu au mediatizat bine evenimentul:

one-world

Sub motto-ul “Gandeste cu capul tau!” (Think for Yourself), celebrul festival de film documentar dedicat drepturilor omului, One World, vine pentru intaia data la Cluj-Napoca prin colaborarea dintre Centrul Cultural Ceh, PATRIR si Victoria Cinecafe.  ONE WORLD este un festival de film documentar dedicat drepturilor omului iniţiat de Vaclav Havel în 1999. În ultimii 10 ani, ONE WORLD a devenit cel mai mare festival de acest fel din Europa şi s-a extins în oraşe ca Bruxelles, Madrid, New York sau Kiev, in Bucuresti a rulat in premiera in 2008.

Execuţiile în masă, prizonieratul politic, viaţa sub teroarea instaurată de regimurile totalitare nu sunt numai problemele celor care le traiesc. Sunt şi problemele noastre. În special într-o ţară care a cunoscut timp îndelungat experienţa opresiunii politice, problema drepturilor omului, a promovarii şi a apărării lor ar trebui să fie una permanent actuală în preocupările oamenilor.

VA INVITAM LA FILM!

Proiectiile şi discuţiile ce le urmează vor avea loc la Cinema Victoria, Bd. Eroilor Nr. 51 după cum urmează:

JOI 7 MAI

18.0 Burma VJ

Regia: Anders Ostergaard, 2008, Danemarca, 84 minute (Birmaneza – EN, subtitrari RO)

Sinopsis: Vocea Democratică a Birmaniei (VDB) constă într-un grup de aproximativ 30 de reporteri birmanezi, care filmează în secret abuzurile din ţara lor. Acestea sunt imaginile care puteau fi văzute pe întreg cuprinsul globului în vara lui 2007, când o revoluţie era pe cale de a izbucni. Conduşi de călugări budişti, mai mult de 100.000 de oameni au ocupat străzile pentru a demonstra paşnic împotriva dictaturii militare care era menţinută în ţară cu o mână de fier, de peste 40 de ani. Burma VJ este aproape în exclusivitate o compilaţie a materialelor filmate de reporterii VDB.

20.0 René

Regia: Helena Třeštíková, 2008, Republica Ceha, 90 minute (CZ – subtitrari RO)

Sinopsis: De douăzeci de ani viaţa lui René este filmată. Camera urmăreşte călătoria sa lipsită de speranţă, între închisoare şi scurtele perioade petrecute în afara zidurilor. Acum, în vârstă de 37 de ani, René încă mai are probleme cu legea. Cu toate acestea este autorul a două romane publicate. Dezvoltarea personală a lui René este înregistrată pe fundalul transformări politice semnificative care au loc în Europa Centrală.

VINERI  8 MAI

16.00  Charging the Rhino

Regia: Simcha Jacobovici, 2007, Canada, 53 minute (EN subtitrari RO)

Sinopsis: Multipremiatul documentarist Simcha Jacobovici ne prezinta o explorare personală şi complexă în cele mai întunecate momente ale istoriei familiei sale române. Strâns laolaltă cu rudele spre a fi executaţi în masă in 1941, tatăl lui Jacobovici a fost împuşcat, supravieţuind însă într-un mod miraculos cu un glonte pătruns lângă inimă. Vărul lui Jacobovici a avut o soartă şi mai bizară: a supravieţuit războiului, dar a fost forţat să joace într-un film comunist de propagandă. O relatare tulburătoare a comunităţii evreieşti din România şi a unei familii care a îndurat inimaginabilul.

18.00 Testimony

Regia: Razvan Georgescu, 2008, Germania- Romania,  90 minute (EN-GER-RO subtitrari RO)

Sinopsis: În ce fel e alterată creativitatea atunci când moartea este aproape? Ce contează atunci când trebuie să pleci? Fiind diagnosticat cu o tumoare pe creier, Răzvan Georgescu, regizorul filmului, decide să întreprindă o călătorie ce trasează graniţa subţire dintre viaţă şi moarte, vizitând artişti bolnavi în fază terminală sau care au lucrat la capodopera finală, în speranţa că aceasta le va supravieţui sau că îi va salva. O călătorie plină de întorsături nebănuite, fără să aibe un final predeterminat. Nu este un film despre capitularea fizică în faţa bolii, ci despre o viaţă vibrantă înainte de moarte.

SAMBATA 9 MAI

18.00  All White in Barking

Regia: Marc Isaacs, 2007, Marea Britanie, 73 minute (EN subtitrari RO)

Sinopsis: Documentarul amuzant şi ilustrativ oferă o oportunitate de expresie oamenilor care se află la periferia Angliei multiculturale. Veţi face o călătorie în comitatele londoneze Barking şi Dagenham, zone care înregistrează unul dintre cele mai mari nivele ale imigraţiei în ţară şi unde locuitorii se luptă să se împace cu nou-veniţii în oraşul lor.

20.00   Apocalipsa dupa soferi

Regia: Alexandru Solomon, 2008, Romania, 52 minute, RO

Sinopsis: Un documentar despre circulaţia din Bucureşti şi despre urmările pe care le poate avea violenţa în trafic, pelicula fiind dedicată memoriei lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu, decedaţi într-un accident de maşină în 2006

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: