Prima pagină > Uncategorized > media ca discurs isteric

media ca discurs isteric

Discursul media românesc este adesea isteric! Nefrecventabil, pură pierdere de vreme. A se vedea convulsiile patriotarde ale jurnaliştilor români în privinţa apelativului „ţigan” atribuit de presa italiană lui Mircea Lucescu după câştigarea Cupei UEFA. De aceea, mă şi refugiez într-un spaţiu mai aseptic, într-un discurs cultural. Asta e soluţia mea. În emisiunile culturale pe care le mai fac la radio, măcar oamenii sunt mai civilizaţi, nu se pricep la politică şi sport ca să emită sentinţe definitive şi adevăruri generale.Şi nici nu deranjăm pe nimeni! Dacă Rareş Bogdan propune boicotul, îi dau dreptate, atâta doar că boicotul trebuie redirecţionat în zona media, în varianta mass. De pe Hotnews

Antrenorul Mircea Lucescu nu s-a simtit jignit de termenul folosit de cotidianul Il Giornale, (tiganul), explicand ca este vorba despre o expresie pe care romanii au inteles-o gresit: „Zingaro de la panchina este folosit si la adresa lui Hiddink sau chiar Zenga, si se foloseste pentru a descrie antrenori care trec de la un club la altul”.
Lucescu a povestit, pentru postul de televiziune Sport.ro, ca a si vorbit cu autorul articolului care l-a asigurat de respectul sau si de faptul ca nu a vrut sa sugereze nimic nepotrivit. „Sa nu exageram, italienii ma respecta foarte mult”, spune Mircea Lucescu.”

Şi la ce s-a ajuns în media românească (din editorialul lui Rareş Bogdan din Ziua de Cluj de azi):

“Oare, cum s-ar simţi italienii din Cluj, cei mai mulţi dintre ei de bună- credinţă şi integraţi în noul spaţiu public în care îşi duc veacul, dacă exprimările cu privire la ei ar fi însoţite de cuvântul “mafiot italian”? Din păcate, apusul marilor civilizaţii se traduce şi prin decăderea civilizaţională şi chiar morală, iar de la Imperiul Roman, trecând prin Epoca Renaşterii, Italia a ajuns, astăzi, o simplă Cizmă, în care “şosetele umane” trăiesc îmbâcsit în propria frustrare! Educaţia a apus în Italia odată cu Imperiul Roman şi apoi cu familiile De Medici şi Borgia, iar nivelul de educaţie a ajuns la momentul în care chiar premierul Cizmei să aibă un comportament primitiv afişat!”

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. dohocampus
  mai 22, 2009 la 2:37 pm

  Basil Rasputin: desi e clar ca au reactionat idiot ziarele romanesti, nici ce au spus italienii nu e ok. chiar daca e folosit intr-un context „bland”, e ca si cum am pune noi pe prima pagina ceva gen „piturca se tiganeste cu nationala”. mie mi s-ar parea deranjant, chiar daca intentia nu era sa jigneasca. e o atitudine rasista. deranjant pentru tigani, adica, nu pt piturca…

 2. dohocampus
  mai 22, 2009 la 2:40 pm

  Intr-adevar, nici mie nu mi se pare cea mai potrivita expresie pt Lucescu. E normal ca intr-o cariera de cateva decenii de antrenor sa schimbi multe echipe. Totusi, nu se justifica o contrareactie de genul: „iar de la Imperiul Roman, trecând prin Epoca Renaşterii, Italia a ajuns, astăzi, o simplă Cizmă, în care “şosetele umane” trăiesc îmbâcsit în propria frustrare!”. Asta amendam si nu e vreo izbucnire umorala legata de faptul ca am lucrat la Ziua si as avea ceva de impartit cu oamenii de acolo.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: