Prima pagină > Uncategorized > Jos Iliescu! Jos Iliescu!

Jos Iliescu! Jos Iliescu!

De ce jos? Lăsaţi stereotipiile. De fapt, fostul preşedinte e foarte sus. O dovedeşte blogul, aflat la un nivel intelectual ridicat.

Şi o spun cu riscul de a fi complet uncool. Textele scrise de Ion Iliescu sunt bine documentate, atent drămuite, argumentate, surprinzător de echilibrate în atitudine, lipsite de patos politic. Citesc un fragment din blog. Ciuliţi urechile că merită. Ion Iliescu explică esenţa crizei:

Lăcomia investitorilor, în dorinţa obţinerii de profituri tot mai mari cu capitaluri constituite din bani proprii tot mai puţini a creat criza financiară şi apoi economică în SUA, care s-a extins, datorită globalizării, în întreaga lume.

Sociologul american Immanuel Wallerstein merge chiar mai departe. El consideră că de astă dată nu e vorba de o criză financiară sau economică obişnuită , ciclică – componentă a sistemului economiei de piaţă , factor de autoreglare a sa ci că asistăm la criza de final a sistemului capitalist, care a dominat istoria civilizaţiei umane în ultimii 500 de ani şi care va deschide o nouă etapă în evoluţia societăţii, de esenţă post-capitalistă (care se va contura, probabil, în următoarele 4-5 decenii).

Economia „post-capitalistă” nu va consfinţi însă dispariţia pieţei. Piaţa a existat cu mult înainte de apariţia capitalismului şi îi va supravieţui. De asemenea, nu poate fi vorba de substituirea ei de către stat. Experimentul “socialismului de stat”,de fapt un capitalism de stat în esenţa sa, însă cu un ambalaj fals socialist s-a compromis definitiv.

Modelul economic al viitorului trebuie căutat undeva la mijloc, între cele două extreme: substituirea pieţii de către stat şi piaţa total dereglementată. Trebuie să menţionez ca pe un lucru evident, faptul că nici unul dintre criticii capitalismului, oricât de radicali ar fi ei, nu pun în discuţie economia de piaţă. Nu ne putem imagina prosperitatea şi progresul economic şi social în absenţa economiei de piaţă liberă.

Găsiţi AICI mai multe!

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. Liviana
  mai 26, 2009 la 7:43 am

  Nu i-a contestat nimeni nivelul intelectual. Nu asta e problema. Simplul fapt că face o analiză pertinentă a crizei economice nu înseamnă nimic. Nu reuşesc să-mi aduc aminte ce a făcut bun pentru ţara asta şi ce oameni valoroşi a promovat.

 2. dohocampus
  mai 26, 2009 la 8:03 am

  Eh, in articolul asta mergeam pe un contrast intre perceptia noastra cliseizata de media de dreapta (22, Evenimentul Zilei, Dilema etc) in privinta lui Iliescu si textele de calitate de pe blogul lui. Intr-adevar, presedintia lui e alta problema. Banuiesc ca in cativa ani o sa vedem cu mai multa claritate ce a facut „bun” si ce a facut „rau”. De pilda, ma gandesc acum la o decizie cu care el nu prea era de acord, dar a acceptat-o. Desfiintarea CAP-urilor, cu care nu era de acord, a condus la faramitarea suprafetelor agricole si la lipsa lor si mai accentuata de competitivitate.

  Iliescu nu a fost de acord, ca orice socialist care se respecta, cu impozitarea unica. Asa cum s-a dovedit, aceasta impozitare conduce la cresterea polarizarii sociale. Polarizarea sociala, discrepanta tot mai mare dintre bogati si saraci in societatea romaneasca, conduc la diminuarea brumei de democratie care exista la noi. 16% o fi foarte ok pentru cei cu venituri mici si medii, dar pentru cei care au salarii de mii de euro nu cred ca e ok pentru ca accentueaza egoismul nostru la nivel societal. O sa invoci poate meritul celor care castiga asa mult. Dar de ce e de 10, 50 de ori mai merituos un constructor de drumuri decat un profesor de liceu eu sincer nu pot sa inteleg?!

 3. Liviana
  mai 26, 2009 la 8:47 am

  Nu o să invoc meritul celor care câştigă mult, doarece nu cred că un câştig e neapărat direct proporţional cu meritele personale. Cel puţin în spaţiul mioritic…

 4. mai 26, 2009 la 10:00 am

  nea iliescu, bătrânul bolşevic, nu e el un o rău, ce tânjeşte după înavuţire. dar asta nu-l face un bun conducător, ci o marionetă de paie, de care alţii s-au folosit cum au vrut, ghici ciupecă pentru ce?! înavuţire, bingo! 😀

  vina pentru că ţara asta este aşa cum este din punctul de vedere a polarizării sociale, în mare parte o poartă pe umerii săi, ion iliescu. nu zic că nu se putea mai rău, dar se putea şi mult mai bine. au fost şi lucruri bune pe care le-a făcut iliescu, dar şi ele au căpătat miros de la multele decizii greşite.

  eu nu zic că iliescu trebuie spânzurat în piaţă. dar, măcar să aibă bunul simţ să nu se mai bage în faţă cu înţelepciunea lui. să moară în linişte, cum se zice.

 5. dohocampus
  mai 26, 2009 la 10:31 am

  Aş!

 6. CatGal
  mai 31, 2009 la 11:14 am

  ai citit doctrina socului? de naomi klein?

 7. dohocampus
  mai 31, 2009 la 1:41 pm

  am auzit de carte. vroiam sa o citesc, dar n-am apucat. imi place cum scrie autoarea, e la un nivel foarte ridicat de jurnalism si investigatie. am citit de ea doar volumul no logo.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: