Prima pagină > Uncategorized > icoane şi icons

icoane şi icons

Singurul blog din Cluj dedicat filmelor aparţine jurnalistului clujean Daniel Iftene de la Foaia Transilvană. Blogul se numeşte http://urbanlightz.wordpress.com/

Merită să intraţi pe el pentru că prezintă bine informat şi pe un ton accesibil filmele care se bat la TIFF. O mostră de pe blogul său:

„În competiţia pentru Trofeul Transilvania din acest an participă 12 filme, fiecare avînd şansa lui de a cîştiga cei 10.000 de euro pentru premiul cel mare sau alţi 3.000 pentru premiul de regie. Numai pentru fanii Urbanlightz, un serial dedicat filmelor şi regizorilor înscrişi în competiţie.

7. J’irai dormir a Hollywood (Franţa, 2008). Documentarul francezului Antoine de Maximy este o extensie a episoadelor din serialul “J’irai dormir chez vous” (”Voi dormi la voi”), în care realizatorul tv călătoreşte prin diferite locuri – cam în toate colţurile lumii – şi, bazîndu-se pe ospitalitatea străinilor, găseşte locuri în care să-şi petreacă nopţile şi, în acelaşi timp, poveşti de viaţă. De data aceasta, de Maximy se plimbă de pe coasta de este pe cea de vest a Statelor Unite ale Americii, înarmat cu trei camere de luat vederi şi multă răbdare. Dincolo de farmecul documentarului, care a fost nominalizat anul acesta pentru premiul Cesar pentru cel mai bun documentar, Maximy reuşeşte să surpindă ceea ce cei care au văzut deja filmul descriu drept “o Americă pitorescă”.”

Fiind un degustător de documentare, o să mă duc la film. O să vă surprindă, uneori documentarele îmi plac mai mult decât filmele de ficţiune! Realitatea e atât de bogată încât nu trebuie să ţi-o imaginezi, să păcătuieşti demiurgic. În termeni picturali, realizatorii de documentare sunt mai tradiţionalişti. Ei pictează icoane, spre deosebire de regizorii de filme care inventează icoane (icons, mai degrabă, decât icoane), propun noi lumi, ofertează paradisuri senzuale, într-o schismă creativă perpetuă. Iar icoana documentariştilor e spiritul uman şi multitudinea sa de reprezentări!

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ggl
  mai 28, 2009 la 6:52 am

  Îmi place la blogul lui pentru că are efectiv secvenţe din filmle recomandate după care îmi pot da seama dacă merită sau nu văzut un film. I-am pus scurtătură în browser deja.

 2. dohocampus
  mai 28, 2009 la 7:21 am

  Ar fi fain sa tina o rubrica saptamanala de filme si la ziar! Din pacate, in media locala cronica de film lipseste. Daca as povesti ce incercam sa fac ca reporter cultural la Ziua de Cluj cu o cronica de film saptamanala in orasul TIFF-ului, te-ai cruci daca ai afla mediocritatea decidentilor din ziar.

 3. ggl
  mai 28, 2009 la 8:20 am

  A scris un preiten de-al meu cronici de film pentru EVZ. Înafară de faptul că era prost plătit nici nu l-au mai plătit pînă la urmă. Deci da, majoritatea ziarelor locale îşi au locul în lada pentru lemne de foc. Gorzo mai scrie fain la Dilema, tot cronică de film. Şi mai este revista aia ungurească, Filmtett. Păcat că nu ştiu maghiară. Uneori mai apar articole şi în română.

 4. hmm
  mai 28, 2009 la 12:56 pm

  Nu prea imi place blogul pentru ca se axeaza foarte mult pe firme comerciale, cu exceptia tiff-ului unde concureaza filme mai putin cunoscute. Cat despre jurnalismul de film, critica etc. am urmarit presa locala si nationala, dar se axeaza foarte mult pe filmele care ruleaza la cine, si chiar si asa cronicile sunt sub orice critica (sincer). Nu sunt expert in scris cronici despre filme, dar sunt un cinefil pasionat, cu viziune mai degraba anti-canonul american, si imi pot da seama cand un critic de film „bate campii”. O revista interesanta despre filme mi s-a parut Republik, in formatul ei vechi care si-a schimbat politica acum 1 an. Ulterior am vazut ca nu mai apare deloc acum. Vechea formula Republik avea partile ei bune

 5. dohocampus
  mai 28, 2009 la 2:05 pm

  E normal ca presa sa se axeze pe filme care ruleaza la cinema. Revistele de specialitate pot sa faca si studii atemporale. Pot sa fie si filme europene, nu doar americane in cinemauri, insa, din pacate, se scrie mai rar despre astea. In presa locala, nu se scriu cronici de film, ci se taie comunicatele de presa ale producatorilor de filme. Ala nu e jurnalism!

  Intr-adevar, blogul lui Daniel e mai accesibil si se adreseaza cititorului mediu, dar e foarte bine ca exista. In Cluj, mai e un cronicar bun (cel mai bun, cred eu): Lucian Maier, care publica regulat pe Liternet si in revista Tribuna. Ar mai fi Radu Toderici, dar el scrie cam rar si defazat de filmele care ruleaza la cinema. Si asta pentru ca revista Verso are o aparitie relativ neregulata si e o revista bilunara. De citit, singurul pe care il citesc relativ regulat e Gorzo in Dilema.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: