Prima pagină > Uncategorized > mascara valorilor „tradiţionale”?

mascara valorilor „tradiţionale”?

Am reacţionat destul de dur la articolul lui Mihnea Măruţă: “Mascara valorilor. Şcoala românească însămânţează şi cultivă buruiana egalitaristă”. Articolul începe aşa:

Scriam recent că, odată cu destrămarea ordinii tradiţionale, s-a pierdut, printre altele, topologia bunului simţ – conştiinţa situării corecte în lume şi justa apreciere de sine, rezumate simplu şi curat în expresia “să-ţi ştii locul”. Trei instituţii asigurau aşezarea potrivită a omului în societate şi întreţineau permanent intervalele reglatoare ale unei ierarhii sănătoase: familia, şcoala şi Biserica. Astăzi vreau să vorbim despre şcoală, deoarece am descoperit – poate mai târziu decât era cazul – că sămânţa egalitaristă, răspândită extensiv şi udată intensiv în timpul comunismului, nu numai că s-a transformat într-o buruiană trainică, dar a şi fost altoită cu un soi străin, rezultând un hibrid profund dăunător. Astfel, dispreţul faţă de valoare inoculat până în 1989, care a fătat în ultimii ani nenumărate “scroafe suite în copaci”, este continuat şi “potenţat”, cu efecte incalculabile pe termen lung, de o modă importată din Occident prin care, pentru a “nu li se frânge aripile”, elevii din clasele primare nu mai sunt departajaţi limpede şi net, aşa cum ar fi normal, aşa cum învăţătorul procedează oricum când e în clasă şi aşa cum ei înşişi o fac, firesc şi inevitabil.

Restul postării o puteţi citi pe blogul lui Măruţă. Comentariul meu sună aşa:

Un jurnalist serios ar fi pus intrebarile acelea din finalul articolului unor specialisti si nu le-ar fi transformat in intrebari retorice! Ce documentatie ai ca sa emiti asemenea enormitati de judecati de valoare?

Eram notat printre ultimii in clasele primare si ma bucur ca nu am stiut niciodata unde mi-e de fapt locul!

Apoi, legat de “buruiana egalitarista”… Am citit mai demult in Dilema Veche un articol scris bineinteles de un autor strain (din pacate, imi scapa numele autorului) in care se arata ca, potrivit unor sondaje la nivel mondial, egalitatea este o valoare fundamentala pentru mai bine de 80% dintre cetatenii de pe diferite continente. Din nefericire pentru noi, aceasta valoare fundamentala intr-o societate democratica este bruiata constant de un sistem de gandire de tip concurential (in locul cooperarii), capitalist, avand in centru o logica a profitului, foarte ierarhizat social si economic intre detinatorii de capital si cei care nu au acces la el. Te felicit pt ca tocmai ai intrat in logica acestui sistem!

Dezamagirea mea vizavi de o astfel de maniera de a judeca simplist si expeditiv lucrurile (parerea mea!) vine tocmai pentru ca stiu ca esti un jurnalist stimat de multi colegi clujeni mai tineri. In astfel de postari, influenta ta devine nefasta!

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: