Prima pagină > Uncategorized > democraţie participativă în mănăştur

democraţie participativă în mănăştur

Am fost realmente emoţionat când am citit comunicatul lui Adrian Papahagi, reprezentant al Grupului de Iniţiativă Minerva-Mănăştur. Mi-a dat benzină, una foarte ecologică, pentru a merge mai departe! Fotografia e din Ziua de Cluj.

image

Comunicat de presă privind parkingul din Mănăştur

În ziua de 15 iunie 2009, la ora 11:30, D-l Primar Sorin Apostu m-a invitat la sediul Primăriei pentru a îmi prezenta varianta amendată a proiectului de parking din zona Minerva-Primăverii. Această nouă variantă, născută ca răspuns la nemulţumirea populaţiei din zonă, prevede în principal amenajarea imediată a unui nou spaţiu verde în locul părţii estice a parcării în aer liber existente, dispozitive de filtrare a aerului în parking, îmbrăcarea acestuia cu iederă, deplasarea sa înspre strada Primæverii şi implicit creøterea distanflei faflæ de complexul Minerva.

Am folosit prilejul acestei întâlniri pentru a îi expune d-lui Primar motivele nemulflumirii riveranilor: poluare sporită, inclusiv în spaţiul verde din jurul parkingului; distrugerea unei părţi din parcul existent; incertitudinea că un astfel de parking va rezolva situaţia maşinilor parcate pe străzi şi trotuare (exemplul parkingului de pe str. Dorobanţilor e grăitor); blocarea traficului la orele de exod matinale; afectarea unei zone de convivialitate, de odihnă pentru pensionari şi de joacă pentru copii.

Totodată, am sugerat unele alternative: construcţie integral subterană şi mai mică pe acelaşi sit, acoperită de spaţiu verde; construcflii multiple, de dimensiuni mai mici în alte locaţii.

Am constatat cu ocazia acestei întrevederi că iniţiativa civică a mănăşturenilor a sensibilizat Primăria, care şi-a asumat deficienţele de comunicare şi lipsa de consultare prealabilă temeinică a celor vizaţi de acest proiect. D-l Sorin Apostu şi-a manifestat deschiderea spre dialog şi ne-a propus o întâlnire la Primărie în zilele care urmează, unde toţi cei nemulflumifli de proiect să se poată exprima şi să audă argumentele administraţiei locale. D-l Primar a promis o mai bună informare, cât de urgentă, a mănăşturenilor asupra proiectului, bazată pe imagini tridimensionale şi pe alte detalii relevante.

Am prezentat propunerile Primăriei în faţa riveranilor din zona Minerva, pe care i-am invitat să se reunească la ora 19:00 în părculeţul devenit locul mobilizării noaste civice. Presa, căreia îi mulţumesc pentru reflectarea constantă şi onestă a poziţiilor noastre, a fost deopotrivă de faţă. Cei prezenţi s-au declarat unanim împotriva parkingului. Pentru a putea fi reprezentativi, trebuie acum să trecem la o consultare exhaustivă a riveranilor; în acest sens, preşedinţii asociaţiilor de proprietari din zonă au fost solicitaţi să strângă semnături pentru a vedea câţi dintre riverani îşi doresc acest proiect şi câţi se opun. Suntem convinşi că o construcţie care ar urma să ne afecteze viaţa zi de zi nu poate fi ridicată fără asentimentul celor pe care îi priveşte.

Este evident că nimeni nu îşi doreşte un conflict, şi cu atât mai puţin degenerarea lui în violenţă din partea populaţiei sau în măsuri autoritare din partea administraţiei. Pentru aceasta cred că este esenţial ca Primăria să îşi păstreze dorinţa de dialog şi să caute alături de mănæştureni soluţii pentru realizarea unui obiectiv util dar respectuos cu mediul, care să sporească, nu să diminueze calitatea vieţii, şi aşa precară, din inima acestui imens cartier.

Un ultim lucru se cuvine spus răspicat: indiferent de rezultatul acestei intersectæri dintre inifliativa civică şi cea administrativă, ea nu poate fi decât benefică pentru democraţie. Cetăţenii vor învăţa să-şi promoveze interesele individuale sau de grup, subsumându-le căutării binelui comun, iar cei care ne administrează vor înţelege că mandatul pe care li l-am încredinţat nu le permite să ia decizii fără să ne consulte mereu, chiar dacă acest lucru poate părea greoi şi ineficient. Democraţia este negocierea binelui comun, iar aceasta se întâmplă acum, sub ochii noştri, în Mănăştur, ceea ce nu poate decât să ne bucure pe toţi, indiferent de poziţia pe care ne aflăm.

luni, 15 iunie 2009, ora 23:00

Adrian Papahagi

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. tiberiufarcash
    iunie 17, 2009 la 3:00 pm

    tare. fiul celebrului intelectual Marian Papahagi, ia atitudine civica. Tare. Se vad anii de scoala in Occident.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: