Prima pagină > Uncategorized > doho e, bineînţeles, comunist

doho e, bineînţeles, comunist

Am citit un foarte bun interviu în Cotidianul cu englezul Tom Wilson, material realizat de Ioana Calen. Aş dori ca intelectualii români ori jurnaliştii să fie la fel de critici cu tarele capitalismului, aşa cum sunt străinii. Dar pentru ca asta să se întâmple, ar trebui să avem „an oppositional culture”, aşa cum vorbeam cu nişte ong-işti străini. Deocamdată, curentul intelectual majoritar la noi este de factură neoliberală, conservatoare, legitimatoare a scindărilor sociale majore din societatea românească între deţinătorii de capital şi cei care sunt la marginea lui. Cât de des i-aţi auzit pe intelectualii români ori pe jurnalişti criticând cultura de consum omniprezentă, cât de des i-aţi văzut sprijinind forţele care echilibrează capitalismul, îi dau o faţă mai umană: sindicate, ong-uri, mişcări informale de participare civică?

Ce te enervează cel mai tare la oraş şi la bucureşteni?

Problema numărul unu este traficul. Dacă aş putea schimba ceva, i-aş scoate pe oameni din maşini şi i-aş pune pe biciclete sau transport public. Aş vrea de asemenea să rănesc fizic sau să mutilez idioţii care cred că e acceptabil să conduci un SUV mare într-un oraş ca Bucureşti: e prostesc, neecologic, antisocial şi arată un real complex de inferioritate. Oricine trebuie să stea în spatele volanului unei maşini mari pentru a se simţi important are probleme de self-esteem. SUV-ul este o adevărată metaforă a capitalismului în România. Mi-ar fi plăcut să fie un adevărat „faux pas” social să fii văzut la volanul unei maşini mari care consumă mult – oamenilor ar trebui să le fie ruşine să fie văzuţi în astfel de maşini.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ggl
  iulie 1, 2009 la 11:12 am

  Apropo de asta. Mă distrează foarte tare francezii. La ei există forţele astea ce echilibrează capitalismul şi cultura de consum. Când nu le convine ceva, fac grevă sau ies în stradă şi fac scandal, spre deosebire de noi care şedem mioritici. Când le e lehamite să lucreze, pornesc alarma de incendiu. Au dreptul să facă odată pe lună drept exerciţiu în caz de incendiu şi nu se sfiesc s-o facă. Responsablilul cu alarma este din sindicat. Fiecare membru de sindicat este responsabil într-o anumită zi, prin rotaţie.

 2. dohocampus
  iulie 1, 2009 la 11:15 am

  Haha, ne mutam in Franta?

 3. ggl
  iulie 1, 2009 la 1:41 pm

  Eu nu, pentru că nu ştiu limba.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: