Prima pagină > Uncategorized > cum se fac un protest şi un comunicat

cum se fac un protest şi un comunicat

La Bucureşti a avut loc azi unul dintre cele mai binevenite proteste de care am auzit în ultimul timp. Comunicatul de presă e extrem de profi, factual, iar acţiunea imaginativă. Genul acesta de subiecte aş pefera să văd în media mainstream! Mai multe date găsiţi pe site-ul Agent Green. Nici nu mai are rost să intervin cu alte comentarii, prefer să redau doar datele din comunicat.

Update: In urma protestului Agent Green, reprezentanti din conducerea IKEA Romania s-au angajat ca vor lua in considerare imediat cererile organziatiei. In acest sens pana maine IKEA va completa chestionarul Agent Green cu privire la politicile magazinului de reciclarea becurilor și de eliminarea de la comercializare a becurilor mai puternice de 65 W incepand cu 1 ianuarie 2010. O intalnire la nivel de conducere va avea loc inainte de sfarsitul acestei saptamani intre reprezentanti ai Agent Green si IKEA. Va vom informa imediat ce vom avea chestionarul completat de IKEA.

IMG_1951

Agent Green protestează în magazinul IKEA împotriva poluării cu mercur

Voluntari ai organizaţiei Agent Green protestează astăzi în IKEA Bucureşti deoarece magazinul nu a putut demonstra că îşi reciclează becurile uzate care conţin mercur. Doi voluntari care îmbracă acelaşi tricou uriaş imprimat cu mesajul ”IKEA: Opreşte poluarea – Reciclează-ţi becurile!” se plimbă în magazinul IKEA pentru a atrage atenţia clienţilor magazinului şi mai ales conducerii acestuia că becurile economice trebuie reciclate şi nu aruncate la gunoi. La intrarea în magazin alţi voluntari oferă clienţilor magazinului ghidul informativ ”Green my light” pentru promovarea becurilor economice şi a reciclării acestora. ”Suntem surpinşi că IKEA nu a putut garanta că este responsabilă faţă de mediu şi sănătatea oamenilor. Le-am scris de două ori şi nu ne-au răspuns. Am auzit că în alte ţări unde vând becuri le reciclează pe cele uzate. Sper că nu consideră românii drept cetăţeni de clasa a doua. Poluarea cu mercur are consecinţe grave şi cerem companiei să garanteze imediat în public că îşi reciclează becurile”, a spus Gabriel Păun, coordonator media şi campanii, Agent Green.

Legea obligă producătorii de echipamente electrice să îşi recicleze becurile fie individual, fie participând la un sistem colectiv [nota 1]. IKEA nu a răspuns cererilor scrise din partea Agent Green de a garanta că îşi reciclează becurile. De aceea, magazinul riscă să fie sancţionat de Garda de Mediu cu amendă de până la 20 000 RON şi cu suspendarea temporară a activităţii [nota 2]. De asemenea, magazinul nu afişează timbrul verde la raft pentru becurile economice şi containerul pentru colectarea becurilor uzate este unul singur şi prea mic. Legea obligă înfiinţarea a minim 6 puncte de colectare în municipiul Bucureşti [nota 3]. Conform ghidului ”Green my light” în situații asemănătoare se află şi magazinele Auchan, Carrefour, G’Market, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA şi Ataş.

Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi rezistă până la 10 ani. Totuşi, acestea conţin mercur şi pot polua mediul dacă se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeşte hidrargirie şi contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice şi renale. De aceea, aceste surse de lumină trebuie reciclate şi nu aruncate la gunoi. Această cerinţă trebuie regăsită pe toate becurile economice sub forma desenului care arată pubela barată [nota 4]. Pentru publicul larg, garanţia că un bec nou achizitionat va fi reciclat corespunzător o reprezinta aplicarea timbrului verde afişat vizibil la raft. Este bine de ştiut că orice magazin care vinde becuri este obligat să primească în raport de schimb 1 la 1 un bec uzat pentru fiecare bec nou cumpărat de clienţi.

Agent Green cere:

 

– IKEA România să garanteze imediat în public că reciclează becurile economice şi tuburile fluorescente uzate

– Gărzii Naţionale de Mediu să ia măsurile legale ce se impun în cazul reciclării becurilor de către IKEA

Pentru mai multe informatii:

Gabriel PAUN

Coordonator media si campanii Agent Green

tel: 0744 351977

e-mail: gabriel.paun@agentgreen.ro

 

Note:

[1] HG 448 / 2005, Art. 8: Finanţarea gestionării deșeurilor electrice, electrocasnice și electronice (DEEE) provenite de la gospodăriile particulare

(1)Producătorii au obligaţia să finanţeze sistemele de colectare, tratare, valorificare şi

eliminare nepoluantă a deşeurilor istorice provenite de la gospodăriile particulare şi

depozitate la punctele de colectare

[2] HG 448 / 2005, Art. 13: Inspecţia şi controlul. Sancţiuni

(1)Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

e)nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (1) cu amendă de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei şi cu suspendarea temporară a activităţii operatorului economic până la conformarea cu prevederile prezentei hotărâri

[3] HG 448 / 2005, Art. 5: Colectarea selectivă

(3)În vederea colectării selective a DEEE provenite de la gospodăriile particulare,

producătorii trebuie să asigure înfiinţarea:

a)până la 31 decembrie 2005 a cel puţin:

(iii)6 puncte de colectare în municipiul Bucureşti;

[4] HG 448 / 2005 – ANEXA Nr. 4: SIMBOL pentru marcarea echipamentelor electrice şi electronice

Simbolul care indică faptul că echipamentele electrice şi electronice fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roţi barată cu două linii în formă de X, ca în imaginea de mai jos. Simbolul trebuie să fie tipărit vizibil, lizibil şi durabil.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ggl
  iulie 7, 2009 la 9:05 pm

  Ar fi fost si mai fain daca se imbracau in becuri si se fugareau frenetic prin magazin. Remi stie de ce.

 2. dohocampus
  iulie 8, 2009 la 5:12 am

  Mai, si daca sarmanii se loveau de una, de alta, unii de altii, si se spargeau?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: