Prima pagină > Uncategorized > doho vinde marfă la tarabă

doho vinde marfă la tarabă

Tarkovski, Fellini, Antonioni, Forman sunt câţiva dintre regizorii de odinioară pe care i-am descoperit în urmă cu zece ani, la vârsta adolescenţei, la Casa Municipală de Cultură din Cluj. Ştiam de aceşti regizori din familie, însă nu aveam dispoziţia necesară să îi urmăresc la tv, fiind programaţi şi la ore destul de târzii. Însă, i-am prins la CMC, datorită d-lui Ucu Bodiceanu care organiza regulat cinemateca din cadrul instituţiei. Îi mulţumesc, întrucât a mai pus o cărămidă la construcţia mea!

 

Ucu Bodiceanu a mai pregătit o expoziţie interesantă, care se numeşte “Clujul de odinioară”, cu 80 de imagini cu Clujul interbelic. Miza nu e majoră, nu sunt dezgropate imagini nemaivăzute, dar e o necesară readucere aminte într-un oraş amnezic, fără o memorie a locului, cu o românime urbanizată de doar câteva decenii şi care are un oarecare complex de inferioritate faţă de ungurimea citadinizată de secole. Interviul cu d-l Bodiceanu de la ora 22.00 (95,6 FM sau http://radiocluj.ro/), va fi combinat cu fragmente extreme de pitoreşti din volumul colectiv “Clujul din cuvinte” (editat de Irina Petraţ), în care 111 scriitori scriu despre Clujul lor afectiv. Mai avem şi o muzică tare parfumată, cu o miasmă dulceagă, din perioada interbelică. După ce am ascultat azi sunetele îngheţate, pe alocuri alienante, alteori misterioase ale jazzistului Molvaer şi după chillul celor de la Salmonella Dub, e super ţăcăneală să îl asculţi pe Jean Moscopol zaharisit cu a sa Dă-mi guriţa s-o sărut.

 3e5b3f68927cc19

Câteva întrebări, puse într-o ordine aleatorie, ca să vedeţi dacă vă interesează emisiunea:

 

Cum aţi devenit cinefil? La ce cinematografe mergeaţi în Cluj?

Care sunt regizorii dvs preferaţi? Erau filme mai bune în cinemaurile de dinainte de 89 decât acum?

De ce scrieţi poveşti pentru copiii copii şi nu pentru copiii mai mari, adulţii?

Ce proiecte de expoziţii mai aveţi? Dar de cărţi?

Care erau zonele preferate de dvs. în Clujul anilor 70?

Ce credeţi că nu funcţionează în CMC? Unii spun că e o instituţie cam amorţită…

 

Fizionomii fascinante – Imaginile etalate la Municipala au fost grupate pe „categorii”. Pot fi admirate astfel podurile Clujului, bisericile, vechea infatisare a bulevardelor Eroilor sau Regele Ferdinand, a clinicilor clujene, Piata Mihai Viteazu intesata de tirgoveti, zone de agrement sau teatre. O vedere surprinde fatada elegantului hotel New York (actualul Continental) cu pereti rosii, culoare pe care o are si rochia sofisticata a unei doamne imortalizata pe o alee din fata edificiului. Strazile identice cu cele din zilele noastre sint animate de birje si ofiteri calare. Apare in poze si trenuletul cu aburi care circula intre Manastur si Gara. „Fizionomiile oamenilor din vremea aia sint foarte interesante. M-a fascinat asta dintotdeauna, oamenii arata diferit de la o epoca la alta”, isi dezvaluie Ucu Bodiceanu revelatiile.

Ce anume aveau deosebit, diferit fizionomiile respective?

 

Dans şi… limonadă! – Să fie acest proiect de lege o „poartă” în timp către anii de construcţie ai socialismului glorios? Ucu Bodiceanu, actualmente referent coordonator de programe la Casa Municipală de Cultură, unul dintre cei care se ocupa cu organizarea discotecilor în Clujul anilor ’70-’80, a creionat, pentru CLUJEANUL, un tablou al acelor vremuri. Discotecile se deschideau la 5 după masa şi se închideau la 9. Câteodată se mai închidea ochii şi se prelungea până la 10:30 maxim. Cel mai mult se organizau discoteci şi seri dansante la licee. Se mai făceau în foaierul Casei Universitarilor, la Casa Tineretului sau la Casa de Cultură a Studenţilor. Astea erau în mediul universitar. Cluburile muncitoreşti, Victoria, Lemnul sau Armonia nu erau pentru noi”, explică Bodiceanu. Cât despre băuturi alcoolice, nici vorbă: Fiind organizate în mediul universitar, nu era bufet. Fumat, se mai fuma, dar nu în sală, că nu era voie”.

Cum vă explicaţi natura acestor restricţii? Distracţia era antisocialistă?

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: