Prima pagină > Uncategorized > matrix monsanto si poluarea genetica

matrix monsanto si poluarea genetica

Am facut ieri la radio o emisiune despre Organismele Modificate Genetic cu trei buni cunoscatori ai acestui subiect: prof. Aurel Maxim si ong-istii Dan Craioveanu si Ramona Duminicioiu. Hand Hedrich, de la ong-ul Sighisoara Durabila, a filmat emisiunea si a pus-o pe net. Puteti urmari cateva dintre episoadele selectate de Hans la linkurile de mai jos. Enjoy!

Discutie in direct la Radio Cluj (26. 10. 2009)
Matrix Monsanto – sau: Dece nu stim (aproape) nimic despre poluarea genetica
LINK catre FILMUL INTREG: http://www.ustream.tv/recorded/2430474 
(episoadele mai importante, dupa mine, le-am marcat cu verde)

EPISOADE
1. MODERATOR: Prezentare participanti si introducere in tema

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24128
02.20: Moderator Adrian Dohotaru (MOD)> Prezentare invitati: Prof. Aurel Maxim (Facultatea de Agronomie Cluj), Dan Craioveanu (ONG GRINDA), Ramona Duminicioiu (ONG InfOMG)
03.00: MOD> Iata ce am gasit pe site-ul http://www.descopera.ro: La nivel mondial se incurajeaza consumul OMG, din interese comerciale + din temerea ca altfel nu s-ar putea produce in viitor destula hrana pentru omenire.

 

2. Prof Dr. Aurel Maxim despre argumentele sustinatorilor OMG

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24129
03.48: Aurel Maxim (AM)> Nu sunt juste aceste argumente pt. ca exista supraproductie si fara OMG-uri si dinaintea aparitiei OMGurilor. Cei care cultiva OMG-urile vor lupta in continuare pentru utilizarea lor. Pe de alta parte, consumatorii responsabili si cercetatorii onesti le vor contesta.

 

3. IN DETALIU: Prof Dr. Aurel Maxim despre argumentele ale sustinatorilor OMG

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24140

04.30>S-a dovedit ca OMG-urile au efecte negative asupra sanatatii oamenilor, a mediului etc.

05.10: In anii ’90, cand au aparut OMG in camp se cunostea foarte putin despre impactul lor. In decurs de 15 ani dupa introducerea in camp s-au descoperit  multe aspecte negative – deci in viitor se vor descoperi si mai multe efecte negative. Dar, in scurt timp biosfera va fi deja contaminata cu OMG…
06.25> Prin urmare, problema OMG-urilor este una controversata.

4. Decanul Facultatii Ecologice al Univ. Ecol. Bucuresti se declara pro-OMG

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24141
06.40: MOD> Totusi: Uni specialisti sau oameni de specialitate delara urmatoarele: de ex. Nicolae Gardean, Decanul Facultatii Ecologice din cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti: Nu exista studii care ar dovedi ca OMG ar dauna omului si este usor sa “dai cu parul”… Nu am o parere clara vizavi de OMG. Dece sa nu se comercializeze aceste seminte?
07.35: AM> Ma intreb, aceasta persoana are cumva contracte cu companiile producatoare de OMG-uri? Multi au contracte si interese financiare clare.

08.06 > Pana in prezent nu s-a dovedit mult la om, ca si efecte negative, doar alergii… In schimb s-au dovedit clar efectele negative asupra animalelor de experienta (la nivel de celule sangvine, organe interne vitale, celule sexuale)

5. Dan Craioveanu: Problema OMG-urilor in Romania – de la “Science-Fiction” la realitate

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24142
09.09: MOD> Dan Craioveanu (DC), care sunt miturile OMG? Se spune ca s-ar produce mai ieftin (descopera.ro), se hranesc oamenii din lumea a III-a samd.

09.50: DC> Alt mit este acela ca se vor folosi mai putine chimicale. Ar lua mult timp pt. a demonta toate miturile…

10.15 MOD> Cum ai devenit activist anti-OMG? DC: Initial promovam agricultura traditionala si mi s-a sugerat sa studiem putin situatia cultivarii OMG-urilor in Romania…
11.00: DC> Initial, problema OMGurilor in RO mi s-a parut “science-fiction”.

11.20: DC> Am descoperit insa repede ca RO este cel mai mare producaotr de OMG din Europa, la vremea aceea.

6. Dan C: Problema OMG nu este destuld e “sexy” pentru mass-media. Trebuie sa ne adresam Justitiei…

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24143
11.40: MOD> Ce ati facut de atunci in aceasta privinta? DC> am incercat sa facem coalitii de ONG-uri de mediu. Din pacate, subiectul nu are priza foarte mare la organizatiile de mediu din RO. Am facut campanii de informare, am incercat sa intervenim si la nivel legislativ.

12.37> Acuma credem ca trebuie sa mergem si pe partea legala/cu actiuni in justitie. Autoritatile par sa serveasca mai degraba multinationalele decat interesul cetatenilor.
13.20: MOD> Dece OMG-urile sunt un subiect marginal in RO? In presa scrisa exista informatii, dar la radio si TV putin…

13.45: DC> Subiectul pare complicat si prea stiintific. Apoi, este si o problema media, anume, problema OMG-urilor nu este destul de “sexy” pentru media. Nu poti sa-i enervezi pe oameni, explicandu-le situatia pe scurt… Niciodata nu va veni un politician in fata sa spuna ceva in acest sens care sa-i enerveze apoi pe oameni…

7. Prof. Aurel Maxim: Comisia de Biosecuritate = Comisia de promovare a OMG-urilor

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24144
15.02: MOD> Fostul ministru al Mediului, Attila Korodi a afirmat ca nu exista in RO capacitatea de a organiza o dezbatere tehnica pe subiectul OMG.

15.40: AM> Institutele din agricultura au contracte, sunt pro-OMG. Totusi, exista dezbateri stiintifice in RO! Poate ca Attila Korodi nu stie/stia ca exista. Comisia de securitata biologica (Biosecuritate) este defapt o comisie pentru PROMOVAREA OMG-urilor! Acolo predomina biotehnologii care creeaza OMGuri! Acest lucru nu este intamplator, ci deliberat facut.
16.50> MOD> Cum ati devenit dintr-un cercetator neutru unul anti-OMG?

AM> A fost (initial) lipsa de informatii. Lucram ca si cercetator intr-un proiect international (pe pruni MG, la Bistrita, n.r.). La CJ la Universitate, in urma unor manifestari si studii, m-am convins ca exista multe necunoscute si riscuri cu privire la OMG-uri. Acuma sunt un luptator impotriva OMGurilor.

8. Dan C: Nu poate exista coexistenta cu plante MG, cu toate ca se promoveaza acest lucru…

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24145
18.15 MOD> Dane, ati dat in judecata Ministerul Agriculturii…
18.40 DC> Este o actiune a Asociatiei Agent Green. Oricine are dreptul la acces la info privind mediul (or M.A. a refuzat sa puna la dispozitie informatiile privind locatiile campurilor cu culturi MG, n.r.).

20.03 DC> OMG-urile se raspandesc singure si trebuie cunoscute locatiile (care au fost tinute secrete).

20.33> Apoi, Ministerul Agriculturii a permis prin OM 185 si 186/2009 contaminarea (soia) cu soia MG.

21.30> Legislatia UE si RO cere asigurarea coexistentei; Coexistenta nu poate exista.

21.55> In plus, in culturile ecologice nu este permisa prezenta OMG-urilor.
22.14: AM> Poluarea se poate face si prin polen. Nu vom mai avea controlul asupra culturilor genetice, deoarece flora spontana este si ea supusa contaminarii genetice.

9. Ramona Duminicioiu: Culturile MG necesita mai mult erbicid si nu invers!

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24146
23.00 MOD> Ramona (RD), ai un site web, http://www.InfOMG.ro: Si la nivel UE (in alte tari UE) exista culturi OMG…
23.20 RD> Am sa raspund mai tarziu, vreau sa revin insa la miturile OMG privind scaderea cantitatii de erbicide utilizate in agricultura MG (n.r.). In SUA (cultivator la scara mare de plante MG, n.r.), in ultimii 8 ani a crescut utilizarea erbicidelor de 3 ori.

24.22> In ciuda eforturilor stiintifice…. (urmeaza detalii tehnice privind categoriile de plante MG).

25.00> O parte din plantele MG sunt rezistente la erbicidele pe baza de glifosat, cum ar fi erbicidul marca ROUNDUP ( = fostul erbicid Agent Orange, folosit de trupele americane in razboiul din Vietnam pentru distrugerea vegetatiei din jungla; n.r.), comercializat de compania MONSANTO.

25.35> Roundup este f. toxic.

25.55: AM> Roundup distruge tot in afara plantei modificate genetic (in scopul rezistentei la acel erbicid; n.r.).

26.25: RD> (Problema este ca) buruienile au capatat rezistenta la erbicidul Roundup.

AM> Pentru ca gena ce confera rezistenta culturii MG la erbicid s-au transferat asupra buruienilor! (de ex. la culturile de rapita MG)

 

10. Ramona D.: Exista probleme grave de transparenta la nivel de autoritati, privind prezenta (chiar ilegala a) OMG in RO.
LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24147
27.07: MOD> Cum este situatie la nivel UE? RD> A scazut suprafata cultivata in RO (oficial) cu OMG (porumbul Monsanto, tip MON 810);
28.19> Interzicerea culturilor MG ar aduce doar beneficii pentru agriculturile locale.
Referitor la tarile care cultiva OMG in UE: Sunt doar 6 tari (din 27), cu 2 tari particulare (Polonia, Spania);
30.19> In Spania de ex. societatea civila face presiuni pt. interzicerea porumbului MG, MON 810 (se cultiva pe suprafete mari in regiunile Catalonia si Aragon). In 2008 se cultivau in Romania 6500 hectare, iar in 2009 doar 3093,5 ha, oficial…
31.30> RD> Spun “oficial” pentru ca exista probleme grave de transparenta la nivel de autoritati, privind prezenta OMG in RO.
32.19> In RO exista in camp (in com. Chirnogi, lunca Dunarii, in apropiere de Oltenita; n.r.) soia contaminata genetic (interzisa).
AM> Exista si info false pe etichetele din magazine…

 

11. Ramona D.: Nici in 2009 nu se practica etichetarea produselor continand OMG, cu toate ca legea o cere inca din 2006.

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24148
33.15: RD> Din 2006 se cere etichetarea alimentelor cu OMG dar nu se practica nici in 2009!  Consumatorii nu pot alege!
34.21: DC>
35.19 AM> Limitarea culturilor MG se poate face cu acte normative dar si cu constientizarea consumatorilor. Cand lucram la proiect (pruni MG, Bistrita; n.r.), coordonatorul de proiect din Franta a spus ca presiunea vecinilor fermieri ai proiectului sau de vita de vie MG din Franta l-a fortat sa se mute cu proiectul in SUA, de unde si provenea proiectul. Si sondajele Eurobarometru indica faptul ca cca. 80% din populatia UE este anti-OMG. Asta vine si de la buna informare a lor. La noi nu se stie si nu se percepe (problema OMG; n.r.)…
36.50: RD> (In acele tari UE) functioneaza principiul precautiei. Nimeni nu poate spune ca e SIGUR sa consumi OMG-uri. Asta se poate constata doar dupa teste pe o perioada medie si lunga.

12: Aurel Maxim: Necunoasterea pericolelor OMG-urilor azi este similara cu necunoasterea pericolelor E-urilor, in anii ’70.

LINK: http://www.ustream.tv/recorded/2430474/highlight/24149

37.47: AM> La fel s-a intamplat si cu E-urile in anii 70! S-a descoperit in timp ca unele E-uri sint cancerigene…

cca. 39.00 MOD> Vom reveni dupa pauza cu o convorbire la telefon cu Gabriel Paun, Asociatia Agent Green)

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. decanu
  octombrie 27, 2009 la 1:24 pm

  Este bine ca mai aduce cineva din cand in cand subiectul OMG in discutie si pe la noi.
  Din pacate in Rromanica subiectul privind omg-urile e prea putin mediatizat, prin urmare o buna parte din populatie( majoritatea) nu au habar despre aceste organisme modificate genetic si impactul produs de acestea atat pentru mediul inconjurator cat si pt populatia sau indivizii care le consuma. Cred ca in discutie trebuia invitat si un cadru didactic de la Facultatea de Stiinta Mediului Cluj din cadrul UBB. Ca si partial specialist in probleme de mediu sunt contra OMG-urilor si consider ca un mare aport impotriva OMG-urilor ar trebui sa il aiba pe langa unele institutii profilate pe agronomie, mediu, sanatate, etc si populatia care sa fim seriosi reprezinta unicul „consumator”=> nu poti sa produci si sa vinzi ceea ce nu se consuma!!!!!!!!!

 2. dohocampus
  octombrie 27, 2009 la 1:33 pm

  Mersi de recomandare! Prof. Aurel Maxim de la USAMV din Cluj e un specialist respectat, insa pe viitor pot sa aduc si pe cineva de la Stiinta Mediului din UBB si, foarte important, un reprezentant al companiei Monsanto.

 3. perdevara
  octombrie 28, 2009 la 4:05 pm

  Prin SERBIA am vazut foarte multe culturi experimentale (asa erau prezentate lanurile de floarea soarelui). Ma gandeam la vremea aia ce-i de facut?

  O agricultura de acest fel reprezinta solutia pentru tarile afectate de saracie. In Africa, de pilda, lipsa hranei e o problema. Ca ecologist nu sustin aceasta politica, dar la nivel global tendintele acestea sunt incurajate.

 4. octombrie 29, 2009 la 8:19 am

  experimentele au resuit sa schimbe lumea, nu sa o imbunatateasca

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: