Prima pagină > Uncategorized > noi atitudini faţă de literatură?

noi atitudini faţă de literatură?

[foto. Claudiu Groza, Clujeanul]

Joi, 10 dec., ora 12, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor va avea loc o masa rotundă cu tema: LITERATURA ROMÂNĂ ÎN POSTCEAUŞISM – ASPECTE POZITIVE

Moderator: Ştefan Borbely

Dezbaterea are nişte premise şi interogaţii foarte bune. Sper să fie un echilibru la dezbaterea USR între „tineri” şi „bătrâni”:

Cele două decenii care au trecut de la Revoluţia din decembrie 1989 au remodelat literatura română, reconfigurându-ne şi pe noi înşine – psihologic, existenţial, artistic. Trăim o altă viaţă, o altă atitudine faţă de scris decât cea din trecut: una pe care condiţiile social-politice restrictive de dinainte ne-au interzis-o. Foarte multora dintre noi evenimentele din decembrie ’89 le-au rearticulat destinul; pentru alţii, ele au reprezentat corecţii existenţiale mai mici sau mai mari, dar toţi, fără excepţie, am fost puşi în situaţia de a ne redefini, întrucât interiorizarea libertăţii presupune, înainte de toate, cercetare de sine, examen în faţa celorlalţi, a propriei conştiinţe – şi-n primul rând în faţa mesei de scris unde îţi consumi singurătatea.

Prăpăstios prin fatalitate genetică şi cârtitor prin formare, scriitorul român e antrenat să vadă doar jumătatea goală a paharului pe care i-l întinde schimbarea, lăsând binele să dispară în spatele unor lamentaţii de castă cărora nu le scapă nimic: că statul e mai puţin darnic decât a fost înainte, că volumele se scot mai greu, că nu mai sunt subvenţii, că revistele întâmpină dificultăţi, că scriitorul a pierdut integral prestanţa socială pe care o avea înainte sau că puţinii critici de azi sunt mai debili decât cei de odinioară, care scriau bine despre prieteni şi din pana cărora ajungeai direct în istoria literaturii.

În dezbaterea pe care v-o propunem, prefaţată printr-un text elaborat de către Ştefan Borbély, am dori să examinăm împreună jumătatea plină a paharului. Care sunt schimbările structurale din literatura română a ultimelor două decenii? Sunt stiluri şi tipologii noi? Discipline intelectuale inedite? Noi atitudini faţă de literatură? Asistăm doar la mizerabilism şi la o ironie dizolvantă, sau există şi altceva, care ne-ar putea scoate din derizoriu? Care este raportul dintre cultura de masă şi elitism?: o repudiem pe prima, sau o integrăm?

Am dori, prin această dezbatere, să punem în discuţie două decenii de cultură liberă, care ne-au marcat. Două decenii de viaţă în care întrebările sunt mai numeroase decât răspunsurile. Ce a adus „tranziţia” pentru noi?: certitudini puţine şi multe incertitudini, sau invers? Cum a reacţionat la schimbare viaţa noastră literară?: într-un mod conservator sau liberal? Ce se întâmplă cu Uniunea Scriitorilor?: este ea, ideatic şi instituţional, mai slabă decât filialele care o compun, sau suma aritmetică a valorilor din teritoriu?

Ajutaţi-ne să găsim răspunsuri la câteva dintre aceste întrebări: joi, 10 decembrie, la ora 12, în jurul mesei de la filială.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: