Prima pagină > Uncategorized > miros de sărăcie

miros de sărăcie

Sunt pe stadion. Au pompoane şi fuste mini. Proaspăt epilaţi, raşi, pensaţi între sprâncene. Dansează antrenant, cu mişcări vioaie şi la final, în aplauzele publicului, scot cartoanele pe care e inscripţionat G.M. TAMAS. Aţi ghicit! Sunt Pleşu, Patapievici, Liiceanu, TRU, Tismăneanu, Mihăieş,  Sever Voinescu, Mihail Neamţu ş.a. Se retrag. Echipa intră pe teren. E o echipă nouă.

Pentru noua saracie, pentru ceea ce exista si e de asteptat e dificil sa te pregatesti. „Economia” – mitul cel mai mincinos al noului mileniu, intrucat asemenea „economie” nu exista – apare ca destin, ca a doua natura, nu ca istorie. Motivele pentru care se deplange economia au de-a face cu faptul ca ar fi caracterizata de evaluari reci, calcule, un mecanism lipsit de sentimente si nefamiliar, acesta fiind pretul platit pentru dezvoltare continuua, crestere, extindere – toate eufemisme ideologice pentru acumularea de capital. Acum se dovedeste din nou ca economia este in mare masura irationala, loveste la intamplare si se prabuseste aleator. Atat poate sa presimta populatia abandonata de ganduri prietenoase – die Mütter – ceea ce este tangibil e nesansa. Nesansa, factura de gaz, factura de curent, chiria, impozitul. Gospodinele pot sa scoata la iveala cioturile de creioane, iar pe spatele scrisorii de la regia de apa pot sa calculeze destinul. Ele reprezinta in aceasta societate intelegerea, ratiunea patrunzatoare.

PS: Felicitari Nataliei pentru traducerile din GM Tamas!

Reclame
 1. veronica
  decembrie 16, 2009 la 4:41 pm
 2. decembrie 16, 2009 la 4:58 pm

  Nu stiam site-ul, dar scriitura e pertinenta. Pun la blogroll. Totusi, ca sa fie cat de cat percutanta, cineva ar trebui sa isi asume critica sociala. Nu inteleg de ce e anonim blogul.

 3. veronica
  decembrie 16, 2009 la 5:01 pm

  corect. cred ca ii poti intreba.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: