Prima pagină > Uncategorized > societate civilă ongistă vs democraţie participativă?

societate civilă ongistă vs democraţie participativă?

Seria de dezbateri propusă de AltArt pare solidă. Totuşi, am anumite îndoieli legate de cadrul dezbaterii. E oarecum oximoronic să vorbeşti despre democraţie participativă într-un cadru care creează o falie atât de drastică în rândul societăţii civile: cea voluntară, aproape inexistentă în România, şi cea ongistică, profesionalizată, care primeşte finanţări, uneori insuficiente, alteori surprinzător de mari, pentru proiecte cu slab impact public. Oare nu e mai legitim un cadru voluntar, dezinteresat pentru dezbateri despre democraţia directă? Decât discuţii mai mult sau mai puţin interesante despre democraţia la firul ierbii, nu e mai în spiritul conceptului de democraţie participativă să creezi un grup de iniţiativă de breslaşi din diferite domenii (avocaţi, ong-işti, publicitari, jurnalişti, arhitecţi, artişti etc.) care să îşi ofere benevol serviciile unor comunităţi aflate într-o situaţie conflictuală cu autorităţile publice? De ce la toate întâmplările organizate de Fabrica de Pensule, un centru artistic cu valenţe comunitare, din ce am înţeles, nu am văzut un singur vecin (părinţii mei stau la 2 min de Fabrică), ci aceiaşi oameni care consumă evenimente culturale în centrul Clujului?


Zi de Zis: Serie de dezbateri publice
#1: Spre o democraţie participativă.
Noi forme de acţiune publică

Locaţie
Studioul Fabricii de Pensule, str. Henri Barbusse 59-61 Cluj
17 decembrie 2009, 19:30 – 21.00

Invitaţi
Gabriel Bădescu, preşedinte al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale
Adrian Papahagi, reprezentant al Comitetului de Iniţiativă în problema parcării Minerva

Moderator
István Szakáts, Fundaţia AltArt

Argument
De la recentele alegeri prezidenţiale încoace avem un număr record al celor nemulţumiţi de rezultatul votului: o jumătate de ţară. Este acesta oare un motiv de nelinişte? Ar putea să nu fie, având în vedere faptul că votarea la mustaţă a preşedintelui Americii o percepem ca pe un semn al echilibrului. Dar totuşi ar putea să fie, având în vedere că România concurează an de an la titlul de campioană a Europei la corupţie. Şi ar trebui să fie, având în vedere încrederea scăzută a populaţiei în politic. Dar atunci întrebarea nu este dacă putem să ne luăm soarta în propriile mâini, ci cum putem să o facem mai bine, la toate nivelele: de la cel al individului la cel al locatarului unei scări de bloc dintr-un cartier al unui oraş din Ardeal, România. Într-un exemplu recent, Mănăşturul s-a revoltat deja împotriva administraţiei locale în cazul parcării de la Minerva… şi cazuri o să mai fie: doar mai sunt parcări de construit în Cluj. Cum poate şi câte şanse are o comunitate să-şi administreze resursele? Cât de mult poate creşte acest fenomen? Pot mişcările sociale urbane să reprezinte sâmburele unei democraţii participative?

Detalii pe sectorulcultural.info.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. decembrie 16, 2009 la 12:21 pm

  eu sunt pentru participare..

 2. Szakáts István
  decembrie 16, 2009 la 12:30 pm

  Bade, ca sa inteleg mai bine cele scrise, am si io cateva intrebari

  „o falie atât de drastică în rândul societăţii civile: cea voluntară, aproape inexistentă în România, şi cea ongistică, profesionalizată”
  1. Se distanteaza actul voluntar de esenta sa prin profesionalizare?

  „e oarecum oximoronic să vorbeşti despre democraţie participativă într-un cadru care crează o falie atât de drastică în rândul societăţii civile”
  2. Concret ce anume din cadrul dezbaterii de joi creeaza o falie intre voluntari si ONG-uri?

  „oare nu e mai legitim un cadru voluntar”
  3. Devine dezbaterea mai legitima daca e organizata de o forte voluntare neinstitutionalizate?

  „nu e mai în spiritul conceptului de democraţie participativă să creezi un grup de iniţiativă de breslaşi din diferite domenii”
  4. Este mai legitim un grup de initiativa daca a fost creat de forte voluntare neinstitutionalizate decat daca apar in el si forme institutionalizate ale miscarii civile?

  si asa, la urma

  „De ce la toate întâmplările organizate de Fabrica de Pensule, un centru artistic cu valenţe comunitare, din ce am înţeles, nu am văzut un singur vecin (părinţii mei stau la 2 min de Fabrică), ci aceiaşi oameni care consumă evenimente culturale în centrul Clujului?”

  Am vorbit cu francezi de la Trans Europe Halles care au lucrat cu a lor Fabrica 5 ani pana locul a intrat in constiinta locala. Asadar, raspunsul la intrebarea ta ca de ce nu ti-ai vazut vecinii la FdP: pentru ca asta cere timp. Lucram la ea, iar aceasta serie de dezbateri publice are exact aceasta menire, de contextualizare a Fabricii, a umplerii ei de sens pentru comunitatea in care exista. Numa incet. Se face.

 3. decembrie 16, 2009 la 1:55 pm

  1. Cred ca se distanteaza pentru ca profesionalizarea presupune, in linii mari, specializare si gest interesat datorita remunerarii. Nu fac o dihotomie de genul bine – rau intre gestul interesat si gestul gratuit, tind doar sa valorizez mai tare gestul gratuit. Apoi, pentru mine, gestul voluntar e prin excelenta gratuit, iar democratia de tip participativ e una voluntara, spre deosebire de cea electorala, unde reprezentantii societatii sunt remunerati pentru functiile lor administrative.

  2. Falia de care vorbesc o constat empiric, nu e documentata atent. Dar pot sa vin cu o gramada de exemple. Corul Nemultumitilor e un exemplu. Gradul de participare al celor remunerati in proiect, in ceea ce priveste formularea nemultumirilor, in organizarea lor, era mult mai mare decat a celor care nu erau recompensati financiar, desi, in esenta, nemultumirile trebuiau realizate de participantii care nu erau remunerati.

  3. si 4 Problema mea cu dezbaterea e ca o preconizez a fi pus si simplu irelevanta, in ciuda bunelor intentii si a invitatilor de calibru adusi. Irelevanta pentru ca nu vor fi politicieni, nu va fi media, nu vor fi reprezentanti ai diverselor comunitati locale (de pilda, administratori de bloc), adica factori de influenta in urbe. In grupul de initiativa pe care il pomeneam mai sus pot sa fie forte institutionalizate sau neinstitutionalizate. Nu asta e problema, cat faptul ca nu exista niste mecanisme de interventie rapida din partea societatii civile (ongiste au ba) cand apar diverse probleme comunitare. Iar aceste mecanisme de interventie rapida nu exista pentru ca, si va suna foarte cinic, ong-istii nu apuca sa faca un proiect ca sa fie remunerati pentru interventia lor comunitara. De aceea, prefer un cadru informal, voluntar, spontan si gratuit pentru o democratie participativa eficienta. Dar poate ma insel.

 4. Szakáts István
  decembrie 16, 2009 la 8:23 pm

  Dupa cum vad io unul,

  1. specializarea aduce o potentiala crestere a randamentului

  2. remunerarea inseamna capacitatea de a aloca resurse unei cauze.

  3. Gestul gratuit poate fi prezent in cantitati mari in societati cu constiinta civica ridicata, dar Romania in general nu e o astfel de tara

  4. E logic sa asumi ca democratia participativa e mai voluntara decat cea reprezentativa dar e exagerat sa presupui ca e voluntara

  5. La Corul Nemultumitilor ne-am lovit, in diferite faze ale proiectului, tocmai de nivelul de constiinta civica, amintita la p. 3

  6. „Politicienii” locali au fost extensiv invitati si au venit in cantitate zero barat la Forum Cluj, o conferinta la care au participat oameni ca Paleologu si Doris Pack. Astfel, la dezbaterea de joi nu ma astept sa apara nici unul

  7. Media o sa fie

  8. Administratori de bloc sau localnici sunt sanse sa fie, avand in vedere ca am impartit 250 flyere in cartier – tocmai in intentia de a contextualiza Fabrica – asa cum am amintit in comentariul precedent.

  Spor,

  i

 5. decembrie 18, 2009 la 8:02 am

  Chiar daca raspunsul vine cu intarziere, dupa dezbatere, am sa il dau, pentru ca mi se pare o discutie foarte importanta. Raspunsul intreg este pe blogul de urbana: http://socasis.ubbcluj.ro:8888/urbanblog/?p=272

  Deseori cand facem comparatii intre Europa de Vest si Europa de Est vedem ca ratele de participare si civism sunt mult mai scazute la noi. Insa sunt scazute nu datorita faptului ca cei din Est sunt mai pasivi sau sta in firea Romanului sa nu se implice, ci mai degraba este vorba de modul in care este organizata si distribuita puterea. Statul nu este o institutie monolitica care se opune societatii, iar societatea civila reactioneaza si ne aprara de stat. Statul este o retea incoerenta de institutii, actori si obiecte, o retea slab articulata, un continum; mai degraba unitatea este o pretentie, o chemare la unitate. Puterea este un camp de relatii in care acesti actori sunt plasati si creati. Participarea in occident este facuta posibila de tocmai organizarea acestui camp de putere in care se creeaza un subiect care participa (obligativitatea voluntariatului in scoala, faptul ca el conteaza la CV pentru admiterea in diferite institutii, etc.) si institutii care colecteaza si distribuie la nivel capilar puterea si resursele. Democratie participativa este un efect al modului de organizare a puterii si a co-interesarii. Nu inseamna doar ca administratia te instiinteaza ca se va construi o parcare sau ca face niste dezbateri publice cu 10 persoane la primarie. Inseamna a construi o infrastructura sofisiticata prin care o democratie participativa si un subiect cu o cultura a implicarii devine posibila. O democratie in care interesarea si coninteresarea este cheia pentru fiecare proiect. Nu este doar o simpla democratie a voluntarilor, ci o democratie urbana in care sunt construite canalele de drenare si opunere a diferitelor interese locale si contradictorii.

 6. decembrie 18, 2009 la 3:02 pm

  Intr-adevar, nu am nuantat prea bine ce inteleg prin interes si dezinteres, spontaneitate, gratuitate si lipsa ei, prin democratie participativa si multitudinea de manifestari care ar putea fi incluse in acest concept. Sper sa le detaliez cu alta ocazie.

  M-am gandit insa, dupa zecile de carti citite despre societatea civila, cele doua carti scrise si zecile de manifestari civice la care am participat sau le-am organizat, ca ar fi mai utila in contextul clujean crearea unui astfel de grup de initiativa format din breslasi din diverse domenii care sa sprijine diferite comunitati locale care se intampla sa intre intr-un conflict cu autoritatile locale. Cred ca este doar un mod de a articula o democratie de tip participativ si nu singurul.

  Cred ca ca o astfel de initiativa, fructuoasa sau nu, e mai benefica decat o serie de dezbateri, realizata pe mii sau zeci de mii de euro, la care participa cativa universitari ca mine sau ca tine si la care nu participa, ma simt nevoit sa repet, reprezentanti ai comunitatilor locale, presa, ori chiar politicieni.

  Recunosc, am tratat problema putin iritat si mai putin nuantat. Dihotomia vs. era prea drastica si pare-se neproductiva, desi ne-a dezlegat limbile.

 7. perdevara
  decembrie 21, 2009 la 6:56 pm

  Eu am scris pe blog despre democratia participativa si voluntariat promovat de cei de la TASULEASA SOCIAL. O organizatie putin cunoscuta in ROMANIA, dar cu actiuni foarte faine(impaduriri, ecologizari, tabere pentru voluntari).

  http://victorperdevara.wordpress.com/2009/10/18/tasuleasa-social-locul-unde-voluntariatul-se-invata/
  http://victorperdevara.wordpress.com/2009/10/16/despre-lucruri-vazute-si-traite/

 8. decembrie 23, 2009 la 9:14 am

  Ceva video de la eveniment?

 9. decembrie 23, 2009 la 9:18 am

  S-a filmat. Daca esti interesat de imagini de la eveniment poti vorbi cu organizatorii – http://www.sectorulcultural.info/fabricadepensule/

 10. discutie
  decembrie 27, 2009 la 9:22 pm

  discutia de mai sus imi seamana cu asta:

 11. decembrie 28, 2009 la 9:51 am

  Hehe, genial, mister Discutie. Cam asa e, ce faceam noi mai sus seamana cu filmultetzul de care pomenesti sau cu motto-ul lui Gellu Naum: „Sa cretinizam limbajul”. Ne mai miram ca nu avem o societate civila orientata mai degraba spre actiune.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: