Prima pagină > Uncategorized > ovidiu pop la nepotu lui thoreau

ovidiu pop la nepotu lui thoreau

Primit-am de la Ştefan Manasia, iniţiatorul celui mai fain club literar din Cluj:

“Clubul de Lectura Nepotu` lui Thoreau are nemaipomenita placere sa va invite si-n 2010 la o intalnire cu literatura tanara

Ovidiu Pop va citi din romanul Trickster miercuri, ora 18.00, cafeneaua Insomnia (Str. Universitatii nr.2)

Modereaza Valentin Derevlean”

Găsiţi o scurtă prezentare a romanului pe site-ul Polirom:

“Trickster este, in aparenta, povestea lui Doru, conceput „din greseala” de doi muncitori proaspat urbanizati si crescut de bunici in anii socialismului atotbiruitor in arhetipalul sat ardelenesc Roagaz. Doru e un copil sanatos, normal si inteligent, numai ca refuza multa vreme sa vorbeasca. In paralel insa cu aceasta existenta ca atitea altele, au loc evenimente ciudate, culminind cu aparitia lui Pan, personaj proteic si bulgakovian, care pare sa urzeasca modelul complicat al lumii intregi dintr-un mozaic de „secvente“, dintre care istoria de fata nu este decit unul din fire”.

Foarte mişto, în Ziarul Financiar găsiţi nu doar o scurtă prezentare a autorului, dar şi un fragment voluminos din carte. Am fost foarte surprins că autorul e clujean şi fost coleg de facultă. Credeam că în sat (zona românească) ne ştim cam toţi „veleitarii”: “Ovidiu Pop (n. 1982) este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca. Are un master in Stiinte Politice la Universitatea din Viena. Colaboreaza la revistele Noua Literatura si Observator Cultural. Este coautor al colectiei de eseuri Amintiri din comunism (Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, 2008) si al romanului colectiv Rubik (Polirom, 2008)”.

Ce m-a făcut mai curios, răsfoind fragmentul, e settingul romanului într-un univers rural, o lume pe care nu prea o ştiu frecventată în literatura tânără în ultimii ani. Dar necitind prea multă literatură nouă, poate greşesc:

“Bzz, bzz, bzz, din inaltul bucatariei de vara o musca aterizeaza pe nasul bombat al lui Mosu. Pleoapele lui se urnesc cu greu, parca huruie, madularele ii trosnesc, cioantele ii scobesc in carne. Albul ochilor lui Mosu e strabatut de firisoare de sange. Mosu pune piciorul gol pe podea. Isi indreapta capul si se scarpina la radacina parului ciufulit”.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. perdevara
  ianuarie 21, 2010 la 12:07 pm

  Am impresia ca Ovidiu POP 0 venit cu lectia ne-nvata la Clubul de Lectura Nepotu` lui Thoreau.
  Destul de superficiala prezentarea romanului.

 2. ianuarie 21, 2010 la 5:54 pm

  Cam.

 3. claudiu turcus
  ianuarie 29, 2010 la 7:42 pm

  Ovidiu Pop – debut dezamagitor din punctul meu de vedere. Daca vrei chestiuni recente pitoresti/grotesti despre sat trebuie citit musai romanul lui Bogdan Popescu (Cine adoarme ultimul, 2007). Sau, ma rog, in proza scurta, proximul Alexandru Vlad (Curcubeul dublu, 2008)

  Exclusiv bine, ct

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: