Prima pagină > Uncategorized > ghid multicultural la Bastionul Croitorilor

ghid multicultural la Bastionul Croitorilor

Update: Părerea mea despre Clujul prezentat în ghid e în sublinieri:

„[Cartierele de blocuri comuniste] sunt imaginea arhitecturală a opţiunilor ideologice comuniste: masificarea, uniformizarea, dorinţa de supraveghere poliţienească şi comunitarismul tezist marxist. […] Ultimii douăzeci de ani au adus, odată cu prăbuşirea dictaturii, o epocă de transformări în direcţia economiei de piaţă şi a democraţiei marcată urbanistic cu noile cartiere de vile din suburbii şi apariţia multinaţionalelor în peisajul clujean. Clădirile de birouri ale acestora, noile bănci dau o notă de racordare la arhitectura postbelică occidentală, tot aşa cum blocurile lui Ceauşescu duceau cu gândul la stupurile umane de model moscovit.”

Foto: Bastionul Croitorilor wikipedia

Ghid multicultural / Kolozsvár. Multikulturális útikalauz / Klaunsenburg. Multikultureller reiseführer / Cluj-Napoca. Multicultural Guide, Ovidiu PECICAN şi Tamás LŐNHÁRT (texte), Cluj, Edit. CRDE, 2009, 72 p.

Ghidul editat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca se adresează „turiştilor care doresc să descopere Clujul şi multiculturalitatea prin care se defineşte, ghidând paşii acestora de-a lungul a şapte trasee”. Lansarea are loc la Bastionul Croitorilor, marţi, 9 februarie, ora 13.00.

Se poate descărca de AICI din 10 februarie sau se poate găsi la muzeele oraşului.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. februarie 8, 2010 la 3:16 pm

  vorba aceea, prea multa cultura strica. asta o scriu acum, in timp ce ascult tchaikovsky.

  ma e bine ca s-au facut multi languages, dar sper ca nu pe banii mei… a se citi din bugetul local.

 2. februarie 8, 2010 la 3:21 pm

  Man, un atfel de ghid e scos pentru turisti straini, de regula. Si din bani publici pentru ca poate castiga comunitatea in ansamblu prin astfel de promovari ale orasului. Hehe, cu un astfel de neoliberalism for dummies poti sa te stergi la fund!

 3. februarie 8, 2010 la 5:29 pm

  nu castiga nicio comunitate frate, castiga aia care au afaceri in consum specializat pentru turisti. si te asigur ca marea lor parte nu fac parte din comunitate, grosul consumului se corporatizeaza. asa ca repet si iti scriu si cu bold, daca vrei, sa se faca promovare multi-languages, dar nu pe banii mei. sa faca aia care castiga din dezvolatarea turistica regionala, nu municipalitatea. parca nu sunt destule de facut in orasul asta… sau ala, ca nu scriu din cluj acum.

 4. ggl
  februarie 8, 2010 la 9:02 pm

  Ah fain. Dar eu ştiu un ghid şi mai fain pentru care nu sunt fonduri pentru că ăştia ca Mihai n-au chef să se facă pe banii lor promovare în mai multe limbi.Pentru că, limba noastră-i o comoară, în adâncuri îngropată – şi acolo va şi ramâne!

 5. februarie 9, 2010 la 9:52 am

  @ggl

  omule, first, este vorba despre bastionul croitorilor, care este perceput ca si element nationalist. cine dintre strainezi crezi ca e curios de bastionul croitorilor si propaganda de genul baba novac? 😉

  daca vor sa faca ceva cretinii de la primarie, roaga-i te rog frumos sa grabeasca prostia aia de proces birocratic si sa renoveze odata statuia aia care de doi ani zace cu schele in centru! 😉

  acolo ar veni grosul de turisti, dar nu, noi suntem incapabili sa renovam o piata in 6 luni. si „unirii” trebuia sa fie gata pe cand se intorceau studentii si in full-project version. a fost inaugurata pe la sfarsitul lui noiembrie, dar fara a fi gata, strazile alea doua nu sunt desfiintate iar statuia, cred ca vedeti si voi cum e.

  suntem de rasul curcilor. ati lucrat careva in constructii ca sa vedeti ce „greu” e de nivelat un perimetru si acoperit apoi cu piatra cubica?

 6. ggl
  februarie 9, 2010 la 11:01 am

  Daca e perceput ca element nationalist perceptia trebuie schimbata. Statuia cu schele din centru vor s-o renoveze pe banii statului maghiar, ca doar e regele lor, nu? Daca ar fi fost vorba de Avram Iancu pun pariu ca se gaseau instant bani.

 7. februarie 9, 2010 la 3:40 pm

  la matyas kiraly eu stiu ca e vorba de ceva birocratie, gen, trebuie sa primim 200 de mii de aprobari ca se putem indeparta mucegaiul de pe statuia vietii, ca doar e patrimoniu ancestral, bla, bla…

 8. ggl
  februarie 9, 2010 la 5:21 pm

  E vorba si de biroctarie, da. Si da, e patrimoniu ancestral lasat de unguri, ca mai toate lucrurile bune din Cluj. Trebuie s-o restaureze oameni care sunt restauratori si fac treaba buna pentru ca daca dau chix exista riscul sa provoace stricaciuni iremediabile. Nu cunosc detalii in legatura cu asta, insa am sa intreb o prietena care lucreaza la MNIT si e mai in tema. Ultima data am citit despre statuia cu schele, era despre treaba cu banii ungurilor. Era vorba sa faca jumi-juma cu statul maghiar, apoi primaria a incercat sa exploateze situatia si sa-i forteze cumva pe unguri ca sa plateasca ei totul. Nu stiu ce sa zic despre treaba asta, e cam de prost gust, insa daca stam sa ne gandim mai bine nici statul maghiar nu a retrocedat patrimoniul Fundadiei Gojdu, nationalizat in ’52, ci au incheiat cu guvernul Tariceanu un act judridic prin care au infiintat o fundatie romano-maghiara si au re-nationalizat patrimoniul fundatiei respective ca sa ramana tot la ei. Deci sa plateasca ei reparatia statuii.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: