8 martie

Am fost surprins să aflu azi pe wikipedia că Ziua Femeii e o sărbătoare de provenienţă socialistă, asemenea Zilei Muncii, o altă festivitate faimoasă pe care noi, românii, din nefericire, nu o sărbătorim ca în vestul Europei pentru că o identificăm greşit cu regimul comunist. Ziua Femeii a fost decisă pentru data de 8 Martie în cadrul Internaţionalei Socialiste de la Copenhaga din 1910. Feminismul dezvoltat încă din a doua jumătate a secolului XIX şi care avea legături numeroase cu mişcarea socialistă îşi propunea câştigarea unor drepturi politice (dreptul femeilor de a vota şi de a fi alese), juridice (dreptul de a-şi administra averea) ori profesionale (dreptul de a accede în diverse profesiuni liberale, de la magistratură la profesorat). Pentru a nu rămâne doar cu imaginea zecilor de tineri care au făcut coadă neinspirat la flori (pe care le vedeam deja ofilite), a unor mesaje zaharisite din presă („La mulţi ani tuturor femeilor din lumea asta! Vă mulţumim că existaţi. Vă iubim, pentru că fără voi nu am fi ştiut să iubim” – dacă aş fi dictator, aş inventa delicte şi aş amenda oamenii pentru ofense ca Lipsa crasă de stil, art. nr 3 din Codul Penal Dohotarian!), vă propun un fragment înflăcărat despre necesitatea egalităţii sociale dintre sexe, dintr-o carte de studii feministe:

Chestia feminismului este o chestie de umanitate şi de civilizaţie, căci e vorba de a ridica jumătatea omenirii la cel mai înalt grad de cultură morală. Femeile şi bărbaţii să meargă alături – nu bărbatul înainte şi femeia în urmă; după cum mergeau bunicile noastre; dar nici femeile să nu meargă înainte şi bărbaţii în urmă, după cum merg azi – din nefericire: ci mână în mână pentru fericirea şi binele comun.

(Maria C. Buţureanu, Femeia. Studiu social, Institutul de arte grafice N. V. Ştefăniu et Co, Iaşi, 1913, în Ştefania Mihăilescu, Din istoria feminismului românesc. Antologie de texte (1838-1929), Polirom, Iaşi, 2002, p. 153 )

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. ggl
    martie 8, 2010 la 8:51 pm

    Eu sunt cu totul pentru egalitate sociala intre sexe. Dar pentru asta va trebui sa avem si o zi internationala a barbatului.

  2. martie 8, 2010 la 8:55 pm

    Iui, inca o zi in care sa iesim la baut? De acord.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: