Prima pagină > Uncategorized > privatizarea spaţiului public

privatizarea spaţiului public

Privatizarea spaţiului public e unul dintre cele mai grave lucruri din România ultimilor ani. Parcuri imense care deservesc vreun cartier dispar. E cazul Iulius Mall, care a înlocuit Parcul Tineretului). În comuna Floreşti, localitatea cu cea mai mare densitate de construcţii din România în urmă cu doi ani, nu există un loc public de întâlnire pentru comunitate, surogatul fiind celălalt mall al Clujului, Polus Center. Noului stadion al Clujului i se alipeşte un turn de 24 de etaje, deşi construcţia masivă nu a fost anunţată când clujenii au optat ca stadionul să rămână pe aceeaşi locaţie şi să nu se ridice clădiri pe locul vechiului sit (refuzul de către clujeni a variantei „centrului civic” din timpul mandatului lui Marius Nicoară la Consiliul Judeţean). Proiectatul turn va fi concesionat apoi unor companii care pot finanţa astfel o parte din noul stadion.

 

Turnul preconizat va sufoca şi mai tare parcurile din zonă şi malul Someşului, folosite pentru promenadă, din cauza traficului masiv şi poluării fonice. Societatea civilă nu ripostează pentru că ideile infuzate masiv în spaţiul românesc din anii ‘90 încoace sunt de factură neoliberală şi neoconservatoare, care predică înlocuirea mecanismelor publice de intervenţie de cele private.  

Aşa cum se poate vedea şi din articolul scris de miliardarul liberal Dinu Patriciu în cel mai influent ziar „quality” din România. Statul şi în consecinţă proprietatea publică trebuie diminuate la minimum, spune discursul neoliberal. Patriciu manipulează imaginea birocratului leneş, sugător de taxe de la contribuabil (manipulare la care apelau şi activiştii comunişti pentru a explica lipsa productivităţii şi pentru a-l contrapune muncitorului onest!). Democraţia este echivalată cu sistemul capitalist, iar dreptul la libertate intră într-o relaţie de antagonism cu spiritul egalitar şi sentimentul de solidaritate dintre cetăţeni (acea „siguranţă temporară” caricaturizată de magnatul îmbogăţit din privatizarea resurselor publice):

„În societatea capitalistă, toate relaţiile interumane sunt voluntare. Oamenii sunt liberi să coopereze sau nu, să negocieze unul cu altul sau nu, conform judecăţilor, convingerilor şi intereselor fiecăruia” (Ayn Rand). Pentru ca asta să se întâmple e nevoie doar de un set de proceduri simple. Altfel, nu facem decât să înmulţim birocraţia. Istoria europeană în ultimii 20 de ani nu este decât cea a compatibilizării birocraţiei statale occidentale, complicată, dar eficientă cu cea socialistă, coruptă şi greoaie a Estului. Cea de-a doua nu a făcut decât să preia mimetic reguli ce nu se potrivesc unor societăţi aflate în tranziţie. Că este aşa o dovedesc programele, planurile, acordurile şi directivele unificatoare.

Partea faină e că încep să cunosc destui oameni care au resursele intelectuale şi energia morală pentru a ne împotrivi şi pentru a schimba o parte din situaţiile de mai sus.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. ggl
  martie 27, 2010 la 8:39 am

  Ai vazut ca până la urmă tot s-a construit parcarea aia peste parcul de la Minerva, în ciuda protestelor şi a strângerii de semnături? Mănăşturul a devenit puţin mai Mănăştur. Acum vor să mănăşturizeze şi zona din apropierea Parcului Central cu turnul ăla naşpa.

  Patriciu ar face bine sa taca dracului.

 2. martie 27, 2010 la 5:52 pm

  Ei, tragem cativa tare sa „gheorghenizam” Clujul (eventual pt. un Gheorgheni ante mall).

 3. perdevara
  martie 27, 2010 la 6:22 pm

  ce aveti cu iulius mall ? 🙂

  Parcul Tineretului o devenit o gradina botanica cu tufe perpedes, copacei in ghivece si alte aranjamente foarte colorate….

  Eu propun sa facem astfel de oaze verzi si in Grigorescu. Un turn eco cu o gradina de zarvaturi la ultimul etaj e ceva productiv. 😀

  De acolo putem vedea si urmatorul bloc turn din piata Abator. Deja-i terenul pregatit in zona.

 4. martie 28, 2010 la 2:27 am

  Exact, Victor! Cine a zis ca spatiul trebuie gandit pe orizontala? La o adica pe verticala il avem hat, super ecologic, pana sus, deci ce atata nostalgie dupa statiul pe timpi vechi?

 5. ggl
  martie 28, 2010 la 9:17 am

  Singura problema e că nu mă pot plimba printr-un parc vertical. Legea gravitaţiei mă împiedică.

 6. martie 28, 2010 la 2:17 pm

  Grigorescu, zic eu, sta ok la spatiul verde. mai rea mi se pare a fi situatia in centru. mateiul a fost reasfaltat si cica copacii scosi au fost replantati. replantati unde?

 7. Alin
  martie 28, 2010 la 2:33 pm

  Excelent articol, asa ceva asteptam de mult. Ma bucur ca ai spus cu adevarat lucrurilor pe nume!

 8. martie 28, 2010 la 3:16 pm

  @oana: Grigorescu e unul dintre cartierele mele preferate datorita Parcului Babes, maulului Somesului si Padurii Hoia din apropiere, locuri unde am alergat atatia ani cand eram pusti. Din punctul meu de vedere, piata e mai ok acum decat inainte, chiar daca materializarea proiectului Planwerk a avut de suferit din diverse motive (pavajul neregulat atat la culoare cat, formele denivelate si colturoase, executia grabita din timpul camnaiei electorale etc.). Iar piata o sa fie mai frumoasa dupa ce vor fi instalate rondouri (sau cum se numesc) asemanatoare amenajarii facute anul trecut de arhitectii clujeni pe Bd-dul Eroilor, langa cinema Victoria.
  @Alin: Mersi.

 9. martie 28, 2010 la 3:20 pm

  eu inca nu m-a obisnuit cu ea, ma bucur insa ca o sa fie pietonala. Nu stiam de acele rondouri, m-am mai linistit 🙂

 10. ggl
  martie 28, 2010 la 7:47 pm

  Oana, replantaţi într-un loc mai bun: tree heaven. Se vede clar că au fost tăiaţi, cel puţin cei din spatele bisericii – dovada sunt trunchiurile rămase. Mie îmi place cum a ieşit piaţa, deşi au distrus spaţiul verde.

  Amenajearea aceea de lângă Victoria nu mi-a plăcut deloc:
  – au folosit-o puţin la TIFF, apoi a devenit aproape inutilă; atât că mai făcea ceva umbră – umbra pe care ar fi trebuit s-o facă copacii pricăjiţi de pe Eroilor
  – din câte îmi amintesc nu au pus plante native, ci fanteziste; totuşi era şi un mestacăn acolo
  – au amplasat-o parţial pe trotuar, parţial pe banda de biciclete
  – amplasarea nefericită a îngustat trotuarul şi a condus la faptul că pietonii au început să circule şi pe banda de biciclete în zona respectivă
  – au băgat în ea şi materiale care s-au degradat repede

 11. martie 28, 2010 la 9:00 pm

  @gelu: nu am fost destul de exact. din ce am inteles nu o sa fie plante asemanatoare cu cele de pe Eroilor, ci vor fi acele instalatii asemanatoare cu niste ghiveciuri, imense, cu unghiuri drepte si cu pereti de lemn.

 12. ggl
  martie 29, 2010 la 4:52 am

  Da, am inţeles. Exact despre acea instalaţie scrisesem.

 13. oana
  martie 29, 2010 la 9:25 am

  ;)) nu stiu, sincer, daca in treee heaven mai e loc..

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: