Prima pagină > Uncategorized > legea educaţiei propune emigrarea sau munca agricolă

legea educaţiei propune emigrarea sau munca agricolă

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. ANOSR constată eşecul dezbaterilor publice pe marginea noii legi a educaţiei, asemenea altor părţi implicate în dezbatere, sindicatele ori reprezentanţii unor universităţi: “După un set de dezbateri publice, doar bifate de minister, în care 99% din propunerile ANOSR, din care peste 50% PROMISE că vor fi introduse în lege, constatăm o ignorare COMPLETĂ a societăţii civile şi un dispreţ real faţă de studenţi. ANOSR a participat în mod constructiv la TOATE dezbaterile publice. A organizat peste 40 de dezbateri interne în ţară pentru a fundamenta poziţiile, în final, realizând că abordarea constructivă în România este sortită eşecului”. Vă prezint câteva dintre acuzele ANOSR la adresa legii care “promovează două trasee: emigrare sau reîntoarcerea la activităţi agricole care nu necesită studii superioare”:

Studenţii îşi pierd cele mai elementare drepturi de a fi reprezentaţi. Participarea în comisiile universitare, în biroul senat, biroul consiliu, consiliul de administraţie, sunt principalele mecanisme REALE de reprezentare. Fără acestea, studenţii devin simple exponate, fără acces la deciziile importante din cadrul universităţii.

Învăţământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studenţii beneficiari ai unor locuri susţinute de stat. Multitudinea taxelor susţinute de lege, lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităţi în accesul şi parcurgerea învăţământului superior, va genera un învăţământ doar pentru cei bogați. În România, gradul de acces al celor săraci sau cu o situație financiară dificilă la învățământul superior este cel mai scăzut din Europa. Prin prezentul proiect de lege, această segregare este stimulată!

Etnicii români din străinătate nu există în viziunea MECTS. De acum, studenții basarabeni nu mai primesc nicio subvenție, nicio bursă şi niciun sprijin din partea statului român.

Era mai ok dacă reprezentanţii ANOSR arătau şi articolele de lege pe care le acuzau. Mi se pare într-adevăr grav daca noua lege nu va avea prevăzută reprezentarea studenţilor în diverse comitete. Sunt curios ce instrumente de presiune vor folosi, mai ales că într-un interviu vicepreş. ANOSR, Cristina Fiţ, spunea că nu exclude protestele în stradă pentru a-şi întări poziţia. Mă tem că lehamitatea civică, individualismul înţeles găunos, polarizarea socială sunt atât de mari încât nu să permită solidarizări şi mobilizări de masă. Sper să mă înşel, totuşi. Oricum, la Cluj aş pune umărul la reliefarea cât mai plastică a nemulţumirii.

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. fanu
  aprilie 15, 2010 la 7:31 am

  Funeriu rămâne în istoria guvernărilor ca un cercetător dar doar în domeniul lui. nu am nimic cu el dar a transfera într o ţară care se zbate între zgomotul gutural al marinelismelor ticăloşite şi furia unor români lipsiţi de împărăţie sortiţi exilului nu poţi să aduci un învăţământ plătit. să i zică tov funeriu lu boc să ajute la ridicarea nivelului de trai a calităţii vieţii şi a posibilităţii mediului de job profesionist şi apoi să vină cu astfel de reglementări. până una alta „clasa politică” îşi vede de afaceri de case de cumetrii şi ciocoisme. faptul că studenţii protestează nu este rău DAR lipsa solidarităţii este o metehnă a românului bine încuibată în 45 de ani ai tiraniei + vreo 20 ai ticăloşiei. dacă au perseverenţă şi nu ccedează vor avea sorţi de izbândă. la noi când poporul se iscă din senin contra „clasei politice” aştia din urmă fac orice ca totul să se termine în coadă de peşte şi astfel poporu se resemnează şi pleacă acasă înfrânt. este tipic pentru România.

 2. ggl
  aprilie 15, 2010 la 9:01 am

  Io zic să puneţi foc la MECTS. Aşa sigur o să vă bage în seamă.

 3. decanu
  aprilie 15, 2010 la 9:31 am

  fane ai dreptate totusi sunt si exceptii, ma refer la cazul Ungurului bulan

 4. fanu
  aprilie 15, 2010 la 3:03 pm

  da, unguru bulan obţine cam ce vrea el de la orice guvernare. el este perseverent în speculaţie şi abil în tupeu. asta datorită faptului că românaşii nu au fost niciodată prinşi ai stării de graţie spre alegerea în politică a reprezentativităţii duale ci utopic plurale, încuibate spre interesul amăgirii la rocadă. rocada mereu a fost săvârşită în RO cu garnisiri sectare româno-maghiare.unguru bulan nu prea îşi negociază opţiunile, el are bulan astfel că de obicei le impune prin tocmai implicitul acţiunilor sale indispensabile realizării rocadei, doar astfel am avut la fiecare guvernare prezenţa în coastă a acestui experimentat pe centura care dezvoltă traseismul de alianţă…

  acuma cu focu cred am fi luaţi desueţi, pe la ruşi se practică terapia prin capotarea dintr un avion cuprins în flăcări la aterizare forţată sau în aer totul din condiţii meteo şi defecţiuni de ordin tehnic… flacăra violet a fost deja arvunită, ne rămâne protestul…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: