Prima pagină > Uncategorized > a treia lege a ecologiei

a treia lege a ecologiei

UPDATE: Se pare că scepticismul meu şi al unor ecologişti din campania pentru Roşia Montană în privinţa votului anticianură din Parlamentul European a fost infirmat:

Cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă și 57 de abțineri, Parlamentul European (PE) a votat astăzi rezoluția anti-cianură. “Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri se poate obține o stare bună din punct de vedere chimic și de a proteja resursele de apă și diversitatea biologică”, se arată în textul rezoluției.

Ong-urile favorabile proiectului minier de la Roşia Montană Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea au trimis azi o scrisoare deschisă către Parlamentul european, susţinută de primăriile din zonă, în care se opun moţiunii din 5 mai 2010 de interzicere a cianurii în minerit. „Este o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene, care va afecta sute de mii de locuri de munca in intreaga Europa, va condamna la moarte zeci de comunitati locale, fara nicio alta sansa de supravietuire”, se arată în scrisoare.

În scrisoarea îndreptată împotriva moţiunii (care are, din păcate, puţine şanse să treacă în Parlamentul European) este reiterat obsesiv că prosperitatea zonei depinde de exploatarea cu cianură la suprafaţă. Proiect industrial de anvergură ar asigura în acelaşi timp şi un viitor turistic al localităţii, lucru care nu se poate întâmpla fără ajutorul companiei miniere pentru că acum nu există „fast-fooduri”, „baruri şi cluburi” ori „benzinării”: „Odata cu proiectul Rosia Montana vor veni investitii in infrastructura turistica: hoteluri, pensiuni, muzee, circuite turistice, programe de responsabiliatate corporativa, etc. Toate acestea depind insa de un lucru simplu: de continuarea exploatarii aurului”.

Este greu de conceput cum poţi să faci turism în varianta pro Gold Corporation, în condiţiile în care studiile au arătat că facilitatea de management a deşeurilor ce va fi situată în valea Corna va acoperi aprox. 700 de ha, iar iazul de decantare va avea o suprafaţă de 363,12 ha (egale cu aproximativ 454 de terenuri de fotbal), după cum cantitatea totală de steril ce va fi depozitata este aproximata la 215 milioane de tone.

A treia lege a ecologiei, cea mai contestată de către un homo tehnicus trufaş şi care fetişizează tehnologia, spune că „natura se pricepe cel mai bine”, chiar mai bine, având mii şi mii de ani de „experimente” în spate, decât tehnologiile care nu ţin cont de procesele naturale. În cuvintele biologului Barry Commoner din „Cercul care se închide”: „Enunţată pe şleau, a treia lege a ecologiei stabileşte probabilitatea că orice schimbare majoră introdusă de om într-un sistem natural este nocivă pentru respectivul sistem”. Iar un tărîm pustiit, asemenea unui iaz de decantare care se întinde pe sute de hectare, se încadrează în această lege. Desigur, universitarul american, asemenea altor ecologişti, nu se opune tehnologiei, cât aplicării ei defectuoase şi cu scopul de a obţine profit imediat, fără a lua în calcul alte considerente.

Dincolo de argumentele ecologice, amintesc unul economic ce aparţine prof. PETER FISCHER, directorul Institutului de Drept European al Universităţii din Viena, cu privire la cei 4 miliarde de dolari câştigaţi de statul român (via Ion Longin Popescu de la Formula As). Şi acesta e un argument economic de şcoală veche ce nu ia în calcul costurile sociale şi de mediu, ci doar profitul (parte a Noii Sfinte Treimi a societăţilor industriale, potrivit lui Claude Karnoouh – Tehnica, Capitalul, Profitul):

„Am studiat concesiunile industriale din lume, dar n-am găsit o proporţie mai dezavantajoasă pentru ţara deţinătoare a resurselor decât în epoca colonială! Cu doar 19% partea României, avem de-a face cu o exploatare sălbatică, primitivă, a resurselor unei ţări europene. Este de necrezut că oficiali ai Guvernului român au putut accepta o astfel de situaţie care dezavantajează ţara pe care o guvernează. În majoritatea cazurilor din epoca modernă, ţara gazdă deţine de regulă 85% din acţiunile unei exploatări miniere sau petroliere, în timp ce investitorul nu trece de 15%. Mă întreb de ce Parchetul românesc nu intervine în acest caz !? Redevenţa de 2% din profit acordată României îmi aminteşte de companiile americane şi engleze care au mers acum o sută de ani la şahul Persiei şi au plătit doar 2% din valoarea petrolului pe care l-au scos din subsolul acestei ţări. Printr-o astfel de disproporţie, se încalca dreptul românilor de a avea profit maxim din propriile bogatii”.

Prima dată am fost la Roşia Montană în 2001. Înainte să încep facultatea, vagabondam toamna cu un prieten, Alex Aleman, prin Apuseni cu autostopul  şi dormeam în şurile ţăranilor. Stăteam în apropiere de Vârful Piatra Corbului şi ne uitam la valea frumoasă de sub noi despre care ni s-a spus că o să fie înghiţită de ape. Mi s-a părut pur şi simplu absurd ca o zonă aşa frumoasă, Valea Cornei, să dispară. În beneficiul cui?

Reclame
Categorii:Uncategorized
 1. fanu
  mai 4, 2010 la 2:53 pm

  las că aşa au dispărut multe şi pe vremea lu ceaşcă din interes naţional pe filieră dictatorială

  http://crisuhd.wordpress.com/2010/04/25/legenda-lacului-cincis/

  acum filiera este muuult mai vastă, dotată ideologic şi chiar se manifestă în democraţie

  videanu adriean corelaţional cu beoreu probabil că ştie de ce…

 2. ggl
  mai 5, 2010 la 7:41 pm

  RMGC go home!

 3. fanu
  mai 5, 2010 la 8:44 pm

  este uşor să legiferezi ceva, greul începe fie când aplici prevederile iar şi mai greu este atunci când mereu cineva află o nişă de interpretare. circumspecţia abia de acum începe…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: