Prima pagină > Uncategorized > „toţi visăm să devenim omul troleelor”

„toţi visăm să devenim omul troleelor”

Sebastian Big, pe care îl găsiţi pe dertourister.eu, este unul dintre cei mai buni clarvăzători sintactici pe care îi cunosc, o meserie de viitor în timpuri de criză nu atât economică, cât spirituală. Profeţii semantice de orice natură, socială, psihologică, literară etc., au încercat mulţi oameni în trecut, rezultatele fiind dezamăgitoare, iar direcţiile de urmat neclare, în ciuda eforturilor asidue de a le urma. Sebastian Big caută să îşi valorifice talentul pe piaţa românească, însă metodele sale clarvăzătoare sunt puse, deocamdată, la îndoială de un sistem media cantonat în factualitatea imediată.

Vremurile de criză ale capitalismului necesită clarviziuni şi prospecţiuni în diverse domenii de cunoaştere pentru a găsi soluţii sintactice sau de altă natură la problemele existente. Care sunt serviciile pe care le poţi oferi cu firma ta pentru a soluţiona câteva dintre problemele prezentului în viitor?
Capitalul este întotdeauna iraţional şi în criză, ca şi eternul feminin. Iraţionalul nu e ceva de ordin problematic, adică ceva care poate fi rezolvat, ceva la care exista soluţii. Dumnezeu, de exemplu, nu poate fi rezolvat. El nu are soluţie. Folosesc aici Dumnezeu ca epitom pentru iraţional. În linii mari ceea ce ofer e în primul rînd acest know-how: capitalul e ceva de ordin iraţional, ficţional, metaforic, un soi de mijloc de transport în comun, în care poţi să alegi să te sui sau poţi să alegi să nu te sui. Am aici o mică povestioară a unui amic, care în anii 80 urma ciclul primar la o şcoala din Cluj şi lua troleul pentru a ajunge la şcoală. Evident că fiind o fiinţă micuţă nu reuşea să dea din coate îndeajuns pentru a se sui în troleu şi întîrzia mereu la şcoală. Din această suferinţă s-a născut visul lui, acela de deveni ”Omul troleelor” (asemeni lui spiderman, superman etc.) Şi pentru ce? Pentru a ajunge la şcoală, la îndobitocire… Putem spune că, pe undeva, toţi visăm să devenim omul troleelor şi să ne putem sui într-un troleu numit Capital, capăt de linie fiind tot îndobitocirea şi ignoranţa. Mai pun la dispoziţia clienţilor alte modalităţi sau mijloace de transport, în comun sau nu (presonalizte, adică), pentru că, orice ar fi, trebuie să rămînem în mişcare.

Este posibilă o dezvoltare postcapitalistă în viitor, aşa cum se speră în anumite cercuri intelectuale vestice? Dacă da, cum se poate întâmpla acest lucru la nivel sintactic?
Recomand cu căldura lectura Tezelor din aprilie. Orice lucru are nevoie de nişte condiţii pentru a avea loc. Ori aceste condiţii (ale revoluţiei) nu erau îndeplinite nici în anii 30 şi nu sunt nici azi îndeplinite. Acest lucru se poate întîmpla doar sintactic pentru simplul motiv că aceste condiţii de posibilitate sînt ceva de ordin sintactic, sînt o configuraţie practică/materială, nu au nimic de-a face cu ceva de ordinul unui înţeles, a unei semnificaţii (istorice). Să spunem că am nevoie de 7 beri ca să mă îmbăt, da? Ei bine, dacă nu beau aceste 7 beri, nu mă pot îmbăta. Pot să încerc să mă conving că sînt beat după două beri, dar ficţiunea nu stă în picioare, evident că nu o să meargă. Hence the expression: a te îmbăta cu apă rece.

Vor şi scăzute salariile tuturor bugetarilor sau vor fi impozitaţi cei mai avuţi?
Spuneam mai sus că eternul feminin e ceva de ordin iraţional. Nu se poate prevedea cînd se supără femeile, cînd te iubesc, de ce te iubesc etc. Deciziile guvernului actual sînt asemănătoare unei femei pe wiskey şi prozac.

Cum poate fi schimbată cercetarea ştiinţifică, cu vastele ei acumulări burgheze, în sensul accentuării unui spaţiu al posibilului în detrimentul unui spaţiu, extrem de vast acum dar şi foarte populat, al probabilului?
De la sine. Evoluţia e funcţională. Cred şi că ceea ce e posibil e necesar. Aia cu probabil e meteo cu Romica Jurcă. Ştii expresia conform căreia mulţi ar urla daca prostia ar durea. Ei bine eu sunt convins că vom ajunge în punctul în care prostia va durea. Şi atunci lucrurile vor fi foarte simple: nu beleşti ochii (minţii), beleşti pula, căci în fond cunoaşterea, ştiinţifică sau nu, e putere. Aş mai introduce aici în mix şi o altă chestie, numită ordinea accesului la hrană. La hrană se ajunge în ordinea descrescătoare a importanţei membrilor unui grup. Aşa şi cu Universitatea de exemplu: la început a avut acces nobilimea, apoi burghezia, apoi proletariatul, apoi ţărănimea. Acum sîntem undeva pe la sfîrşitul accesului ţărănimii şi începutul accesului hibrizilor (în România e extrem de vizibilă de exemplu clasa celor care nu mai sînt deja ţărani dar nici nu sînt încă orăşeni). Mai trebuie să precizez consistenţa conţinuturilor ingerate pe final de masă? (filmul Idiocracy e un exemplu drăguţ de post-inteligenţă)

De ce lucrurile ar trebui să fie altfel decât ceea ce sunt, mai ales pentru cei care nu suferă din cauza lor?
Lucrurile nu au cum să fie decît aşa cum sînt. Asta e singura lor raţiune. Produse proaste, alterate, pe piaţă, gen religia, psihologia, dealerii de droguri, monsanto, hollywood etc.; comercianţi care vînd încă sens şi asta îmbolnăveşte lumea, de acolo cred şi suferinţa (de suferit toată lumea suferă, tocmai din cauza nevoii de sens, direct proporţională cu lipsa acestuia).

Cum va arăta consumismul abstract al viitorului, cantonat deocamdată material în obiecte şi, puţin săltând materialismul, în mărci?
Va arăta aşa cum a mai arătat în regimurile comuniste. Sloganul a fost, este şi va fi: consum raţional. Valoarea de schimb e a produsului, nu e ceva exterior.

Eşti publicitar, în cea mai bună din lumile posibile peste, 40 de ani. Trebuie să vinzi ceva, dacă noţiunea de a vinde mai are sens. Ce ai vinde? Sau doar ai dărui?
Aş face schimb.

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: