Prima pagină > Uncategorized > invitaţie la protest!

invitaţie la protest!

Vineri la ora 13 o să fiu alături de câţiva prieteni (dar şi alături de câteva personalităţi din Cluj) în Piaţa Muzeului ca să protestez la adresa media. Vă invit şi pe voi! E un protest ghiduş, hapening, flash mob sau cum s-o numi. Mă costumez într-un Sisif mediatic şi trag după mine mai multe televizoare, monitoare, stive de ziare, radiouri, legate între ele de nişte cabluri. O să îmi fie greu să le aduc prin centru de pe str. Horea, din dreptul Facultăţii de Litere, până în Piaţă, dar sper să mă descurc. Mă pornesc la 12.30. Motivele protestului le găsiţi mai jos: 

„Doho, Sisif mediatic, cară gunoul informaţional al lumii…

 

Motto: Gunoieri informaţionali din toate redacţiile Clujului, uniţi-vă!

 

Am fost condamnat să car la nesfârşit, fără salvare, junk-ul informaţional al lumii. Televiziune, radio, ziare, reviste, net. Gunoaie sunt prezentarea continuă, galopantă a tuturor banalităţilor, crimelor, accidentelor, frivolităţilor mondene. Tot gunoaie sunt sastisirea publicului cu oameni politici ciungi de viziune, cu vorbăria despre bani şi lipsa lor, cu evenimentele culturale ponosite. Nu există selecţie în Evul Media, doar producţie. Adesea, gunoaiele nu sunt subiectele în sine, cât anularea lor prin viteza cu care sunt prezentate, fără pic de meditaţie asupra situaţiei şi prin modul facil de a nara un subiect, care prostituează ideea de poveste. Gunoaiele vin pe bandă rulantă, informaţia nu se reciclează, doar pentru că dispare de pe scroll. Ea adăstează în creierul nostru.

 

Soluţii pentru jurnalişti? Restricţionarea producţiei de flecăreli politice, mondene şi sociale, lupta cu şefii pentru a nu mai prezenta toate tâmpeniile, greva! Soluţii pentru public? Boicotează media, fii tu propriul jurnalist! A, şi mai citeşte o carte.”

 

 

Voi motiva la faţa locului, în Piaţa Muzeului, şi într-un discurs mai jurnalistic motivele protestului, cu trimitere directă la campania electorală. Deşi, în acelaşi timp, nu îmi propun să politizez protestul, pentru că nu astea sunt supărările mele principale. De asemenea, vor exista declaraţii de completare, de susţinere şi din partea unor buni cunoscători de presă, prezenţi la protest.

 

Referitor la ultima parte, propoziţia cu cărţile! Încerc să nu fiu doar un moralist, vreau să dau o dimensiune practică „hapeningului”. Nu există, bineînţeles, nicio o obligaţie pentru participanţi să vină cu o carte pe care o apreciază, însă ar fi de dorit. Am fost deja la o întâlnire la care necunoscuţi iubitori de carte făceau schimb de cărţi între ei, povesteau de un autor sau altul (http://schimbdecarti.ro/)… Participanţii la protest fac schimb de volume între ei, la liberă alegere şi motivează celui interesat de ce e faină cartea. Eu am să vin cu o carte de jurnalism scrisă bine. O să acordăm prioritar interviuri jurnaliştilor care vin cu cărţi să facă schimb. Ne vedem!

Categorii:Uncategorized
  1. dohocampus
    octombrie 29, 2008 la 10:03 pm

    szaka tutu (ex TVR Cluj): mi-ar place sa vin cu o sanie pe care sa-l leg de ultimu tehelevizor, tu sa ma tragi si pa mine, iar io sa strig Ohhhohooooo! Ohhhohoooo! Diiii Rudolf! Ohhhohoooo!

  2. octombrie 30, 2008 la 8:19 am

    😆

  3. dohocampus
    octombrie 30, 2008 la 9:34 am

    Miruna Runcan, profesoara la Facultatea de Teatru si Televiziune, UBB:

    „Dragi cititori, suditori, telespectatori, navigatori pe siteurile de stiri,
    Ati aflat ca sunteti liberi, sau treaba asta inca va surprinde? Dar… chiar sunteti liberi, ori va simtiti, zilnic, prinsi fara scapare intr-o plasa lipicioasa de istericale si prostie, care va dau palipitatii si insomnii?
    Daca stiti despre ce vorbesc, nu e neaparat nevoie sa strigati: , ori , ori . E de ajuns sa va treziti dimineata, sa va uitati in oglida si sa dati lovitua: luati puterea!
    . Dac-ar pricepe ca nu dam doi bani pe presudo-munca lor, pe spectacolul lor de susanea, n-ar mai putea – fizic – sa le produca. Deci, si ei si noi, am fi obligati/liberi sa regindim totul de la capat.”

  4. ggl
    octombrie 30, 2008 la 9:53 am

    Mai eu as veni la protest mai mult ca sa fac poze insa lucrez vineri la ora 13. Din acelasi motiv pentru care voi faceti protestul eu:

    – nu am TV
    – nu am radio
    – in concluzie nu platesc taxa radio TV
    – nu citesc ziare (cu mici exceptii, Dilema Veche)
    – nu citesc site-uri de stiri (cu mici exceptii)

  5. octombrie 30, 2008 la 12:59 pm

    Pe mail de la Doru Pop, cadru didactic al Facultatii de Media si Teatru, UBB si editor-sef al Ziarului Financiar, editie de Transilvania:

    Scrisoare deschisă către Mediasisif.

    După cum apare inerent în chiar titlul happening-ului tău, povara mediatică este implacabilă şi imposibil de lepădat. Epurarea gunoierilor informaţionali, însă, este posibilă şi chiar de dorit. Dacă prin gunoieri mediatici înţelegi acei pseudo-jurnalişti care preiau, colportează şi deformează orice eveniment, respectiv pe aceia care cred că pot aglutina ştirile generate de alţii în propriile bloguri, site-uri etc. Într-un spaţiu mediatic fără limite, bun simţ şi respect faţă de raţiune, efortul tău are ceva donquijotesc – în sensul cel mai pozitiv cu putinţă. Pentru că tu propui ca soluţie întoarcerea la carte/cărţi, eu aş adăuga că poate ar trebui să găseşti şi un sanchopanza care aducă în arsenalul salvator conceptul de dialog şi de conversaţie. Singura mea tristeţe este aceea a scepticului. Mă tem că noi (ca grup uman) nu vom ieşi vreodată din starea de rumegătoare mediatice, care înghit pe nemestecate orice prostii de pe pajiştea informaţională.

  6. octombrie 31, 2008 la 10:48 am

    @ ggl: una-i una, alta-i alta. cu alte cuvinte, foarte rau ca nu ai toate alea si ca citesti numai dilema veche.
    o atitudine gresita (parerea mea, desigur 🙂 ), la fel ca a junkerilor informationali.

  7. prodan
    octombrie 31, 2008 la 11:55 am

    foarte urît din partea ta, şi total necolegial, ce ai făcut la happening-ul tău.
    ştii la ce mă refer.

  8. pocahontas
    octombrie 31, 2008 la 1:20 pm

    Sisiful mediatic (unul pe invers, pentru ca trage nu impinge monitoarele) s-a afişat cu cine? cu Dâncu, senator PSD. Politician invitat la protestul anti-politizare a presei.
    Foarte tare!!! Hahahaha

  9. dohocampus
    octombrie 31, 2008 la 1:38 pm

    Ai dreptate pana la un anumit punct. Dancu era invitat in calitate de analist media si de comunicare, cu volume academice in zona asta. Apoi, s-a retras din functiile decizionale din PSD. Au fost mai multe personalitati invitate, insa au venit, din pacate, prea putine, pentru ca foarte multi erau plecati din oras. Apoi, daca zic ca mi-am dat demisia de la ziar pentru ca nu aveam chef sa fac niste articole despre situatia mizera din diverse orase ale judetului Cluj si cu muncitori disponibilizati, iar jos aparea reclama la candidatii PSD (care cerusera articole de genul asta), o sa ti se para cu atat mai ciudat.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu